Unes 250 persones rebutgen el judici de l'1-O a Berga: «Pretenen jutjar l'exercici de la democràcia»

Representants polítics, d'entitats sobiranistes i ciutadans s'han concentrat aquest vespre a la plaça Sant Pere, centre neuràlgic de la ciutat, per mobilitzar-se en contra del judici a l'independentisme

12 de febrer del 2019
Actualitzat a les 21:02h
Unes 250 persones s'han concentrat aquest vespre a la plaça de Sant Pere.
Unes 250 persones s'han concentrat aquest vespre a la plaça de Sant Pere. | Pilar Màrquez Ambròs
Unes 250 persones s'han concentrat aquest vespre a la plaça Sant Pere de Berga, centre neuràlgic de la ciutat, per mobilitzar-se en contra del judici a l'independentisme que ha començat aquest dimarts al Tribunal Suprem. La concentració s'ha realitzat després de les mobilitzacions que hi ha hagut a la ciutat i a diversos municipis de la comarca al punt del migdia. Representants de partits, entitats sobiranistes i de la societat civil han llegit el manifest "Són causa general: l'autodeterminació és un dret!". La mobilització a Berga ha estat una de les més concorregudes dels últims mesos, omplint amb pancartes i estelades la zona de davant de l'ajuntament. 

L'alcaldessa Montse Venturós, la regidora d'ERC al plenari, Dolors Tous, la presidenta d'Òmnium Cultural al Berguedà, Montserrat Soler, el president del PDECat de Berga, Ramon Bajona, Jesús Calderer, de Demòcrates i alcalde de Cercs, i el poeta i editor, Jaume Huch, han exercit de portaveus del manifest unitari que ha qualificat "d'il·legítim" el Tribunal Suprem i ha reivindicat el dret a l'autodeterminació.
 

Montse Venturós durant la lectura del manifest. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El text considera que el judici que ha començat aquest dimarts al Suprem "marcarà un abans i un després". "Avui més que mai és necessari defensar els drets civils i els drets polítics perquè estan amenaçats", afegeix. Els representants polítics i socials han reivindicat la situació dels acusats que seran jutjats a Madrid, però també dels exiliats.

El manifest ha atacat durament el Suprem, el qual les entitats signants acusen de no ser independent ni imparcial i també d'orquestrar un "judici polític". A més, el manifest considera que el tribunal vol dur a terme "un càstig exemplar decidit a l'avançada". "Pretenen jutjar l'exercici de la democràcia", han denunciat. Les acusacions, han afirmat, "no tenen res a veure amb els fets que es volen jutjar". De manera que la causa "va més enllà de l’independentisme" perquè "jutja tot un poble". 
Els convocants de la mobilització han fet una crida a una mobilització "massiva i sostinguda" i han recordat les pròximes dates assenyalades en el calendari de mobilitzacions. La manifestació del 16 de febrer a la Gran Via de Barcelona, la vaga general del 21 de febrer convocada per la Intersindical-CSC i la manifestació convocada a Madrid el 16 de març.
 

Manifestants a la plaça de Sant Pere aquest vespre. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


En acabar l'acte, s'ha entonat l'"Estaca", "El No Passareu!" i s'han cantat Els Segadors.

Persones de totes les edats han acudit a la convocatòria a la plaça de Sant Pere amb pancartes per a la llibertat dels presos polítics i per a l'autodeterminació. També s'ha pogut llegir una proclama que denunciava "la falsa justícia" de l'Estat. 
 

Una pancarta reclamant la llibertat pels presos polítics. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

Estelades i pancartes davant de l'ajuntament. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Mobilització de rebuig a la plaça de Sant Pere. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a