Periodistes i activistes del Berguedà participen en sessions formatives contra l'estigma en salut mental

Professionals de la comunicació i persones vinculades a Grup Horitzó han compartit la primera jornada d'una sèrie de sessions per conscienciar sobre el paper dels mitjans a l'hora d'eradicar o perpetuar perjudicis

12 de febrer del 2019
Actualitzat a les 20:08h
Sessions formatives amb periodistes i activistes per combatre l'estigma en Salut Mental.
Sessions formatives amb periodistes i activistes per combatre l'estigma en Salut Mental. | Pilar Màrquez Ambròs
Professionals dels mitjans de comunicació i de les institucions públiques, activistes i persones vinculades a les entitats Grup Horitzó del Berguedà i ASFAM han compartit la primera jornada d'una formació impulsada per aprendre a comunicar i combatre l'estigma de la salut mental.

Periodistes dels diferents mitjans de la comarca han participat aquest dimarts en la primera de les sessions de la proposta Comuniquem per la Salut Mental, al Casal Cívic de Berga, a la plaça de Sant Joan. Durant la sessió s'han compartit imputs sobre com evitar l'estigma en informar de notícies sobre salut mental. A més, també s'ha ofert el col·loqui amb el periodista i escriptor Gaspar Hernández, que ha escrit sobre la salut mental en algunes de les obres que ha publicat. Aquest periodista és sobretot conegut pel programa "L'ofici de viure" de Catalunya Ràdio.

Gaspar Hernández ha posat en valor la responsabilitat del periodista a l'hora d'aportar el seu gra de sorra per combatre l'estigma social que pateixen les persones que conviuen amb un trastorn de salut mental. També ha reflexionat sobre el fet que aquest tipus de patologies "siguin tabú", malgrat que la depressió serà en els propers anys una de les primeres malalties del món occidental. 
 

Col·loqui de Gaspar Hernández durant la primera sessió de la formació. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


La segona sessió es farà el pròxim 12 de març. Durant aquesta segona jornada intervindran testimonis en primera persona de l'àmbit de la salut mental i es reflexionarà sobre els prejudicis. La formació es farà un cop cada mes o cada dos mesos; i s'allargarà fins al mes de novembre. 

Es tracta d'una iniciativa de Grup Horitzó del Berguedà que constarà de 7 sessions al llarg de l'any amb la participació d'una desena de professionals del món del periodisme i la comunicació del Berguedà. La Fundació Grup Horitzó ha obtingut un ajut de 5.000 euros d'un programa d'ajuts de l'entitat Obertament per dur a terme aquesta proposta, que també es desenvolupa en el marc del pla comarcal Stop Stigma en Salut Mental. En aquestes trobades, es realitzaran ponències, debats, jocs de rol, dinàmiques, testimonis en primera persona i visites a l'organització per tal de posar en evidència l'estigma que existeix entorn a la salut mental en els mitjans de comunicació.