Bagà manté intacta l'essència de la Festa de l'Arròs amb centenars de participants

La vila va omplir aquest passat diumenge la plaça Porxada amb el tradicional repartiment de més de 200 quilos d'arròs

Redacció
12 de febrer del 2019
Actualitzat a les 21:44h
Actuació de l'Esbart Cadí durant la Festa de l'Arròs de Bagà, el passat diumenge al migdia.
Actuació de l'Esbart Cadí durant la Festa de l'Arròs de Bagà, el passat diumenge al migdia. | Turisme Bagà
Bagà va omplir aquest passat diumenge la plaça Galceran de Pinós amb el tradicional repartiment de més de 200 quilos d'arròs i 20 pollastres. Centenars de persones van aplegar-se a la població per rememorar un àpat que es repeteix cada any des dels inicis de la fundació de la Baronia. La festa va incloure una cercavila de Gegants i Grallers, a més de la ballada de l'Esbart Cadí de Bagà, amb la música de la Cobla Pirineu. Desenes de persones també van visitar la fira d'alimentació artesanal durant el matí. 

Com cada any, els tres cuiners i els col·laboradors van arribar a la plaça a les set del matí. Un cop al seu lloc, van col·locar la paella de 2,8 metres de diàmetre i van començar a treballar per preparar l'arròs, deixant-lo llest per servir gairebé sis hores després. Un dels cuiners més veterans és Manel Nieto de 83 anys.

Nieto porta més de sis dècades participant a la festa, va afirmar. En total, es van preparar 2.500 racions, de manera que les persones que van apropar-se al lloc de l'àpat per participar de la festa van haver de prendre paciència i fer cua. L'alcaldessa accidental Maria Viso va mostrar-se satisfeta durant la celebració del nombre de persones que van visitar la vila i del fet que aquesta festa sigui de sempre una cita imprescindible per molts baganesos. 
 

Els cuiners preparen cada any més de 2.500 racions d'arròs. Foto: Parc Natural Cadí-Moixeró


Es tracta d'una de les festivitats més antigues del municipi, que es troba descrita a l'arxiu de Bagà des dels inicis de la fundació del poble, al segle XIII. Fa segles, els cònsols (els antics regidors) recaptaven donatius per oferir un àpat a la gent més necessitada. En l'actualitat, la Festa de l'Arròs reuneix als vilatans i persones de fora del poble, per menjar una gran paella a la Plaça Porxada.

Menús degustació als restaurants

Els representants del sector gastronòmic de Bagà (restaurant Cal Amagat, Cal Batista, Flor de Lis, Niu Nou i Santuari de Paller) van oferir també aquest passat diumenge les seves propostes culinàries amb l'oferta d'un menú de degustació per aquelles persones que van apropar-se a dinar als restaurants. 
 

Geganters, esbart i la fira d'artesania van compartir protagonisme amb l'arròs. Foto: Turisme Bagà