VÍDEO L'Antic Teatre de Barcelona preestrena «La Delació», una coproducció teatral del Konvent

L'espectacle teatral reflexiona sobre l'acció de delatar partint de la massiva detenció de col·laboradors de la guerrilla llibertària del Berguedà l'any 1949

11 de febrer del 2019
Actualitzat el 12 de febrer a les 21:19h
'La Delació' s'estrenarà al Konvent de Cal Rosal el 6 d'abril.
'La Delació' s'estrenarà al Konvent de Cal Rosal el 6 d'abril. | Cedida
La Delació, una coproducció de l'Antic Teatre de Barcelona i el Konvent de Cal Rosal, viurà la seva preestena els pròxims dies a la capital catalana. L'Antic Teatre de Barcelona acollirà, del 14 al 17 de febrer, aquesta obra de teatre, que té com a punt de partida la massiva detenció de col·laboradors de la guerrilla llibertària del Berguedà l'any 1949, un fet que va suposar l'aplicació de la llei de fugues a Joan Vilella, Josep Puertas i Josep Bertobillo. A partir d'aquest cas, l'espectacle teatral desgrana d'altres casos similars contemporanis amb el fet de la delació com a eix gravitori. L'obra està codirigida i interpretada per Gerard Vilardaga, Iris Hinojosa i Javier Olaizola. 

Durant el seu procés de creació, La Delació ha pujat també als escenaris de l'Estruch de Sabadell, on va fer una residència al mes de novembre, i la Sala Becket. L'obra s'estrenarà el 6 d'abril al Konvent de Cal Rosal i, més endavant, vol passar per Berga. Gerard Vilardaga ha explicat a NacióBerguedà que aquesta proposta teatral arriba al moment de la preestrena "amb força rodatge". A l'Antic Teatre de Barcelona serà la primera vegada que La Delació s'escenifica gairebé acabada, de manera que el públic podrà gaudir ja del resultat final d'una creació que porta mesos de preparació. "Considerem que ens quedarà per retocar alguna cosa, però ja gairebé està finalitzada", ha comentat Vilardaga.

"Vam prendre com a punt de partida la massiva detenció de 1949, la gran caiguda de la xarxa que tenien els maquis al Berguedà, tenint en compte que a tres d'aquelles persones se'ls va aplicar la llei de fugues. En un parell d'històries, els delators hi van jugar un paper important, de manera que partim d'aquest punt", ha afirmat Gerard Vilardaga. A partir d'aquest capítol, l'obra busca aprofundir en la universalitat del concepte (l’acció de detalar) passant per episodis diversos, com la delació de Judes Iscariot, el conflicte basc, o la història d'una refugiada iraniana, que actualment viu a Catalunya, i que va patir-ho. 

L'obra codirigida per tres persones ha pres forma "de manera horitzontal", de manera que tots han tingut un paper rellevant a l'hora de donar forma al procés de creació. L'obra es representarà a l'Antic Teatre de Barcelona, dijous 14, divendres 15, dissabte 16 i diumenge 17 de febrer, a les 8 del vespre. El preu de les entrades anticipades és de 12 euros, mentre que a taquilla costaran 15 euros. Les entrades poden adquirir-se a través de web

El fotògraf Jordi Plana ha realitzat aquest vídeo de presentació de l'obra:



Gerard Vilardaga, Iris Hinojosa i Javier Olaizola, els creadors

Gerard Vilardaga és poeta, fotògraf i antropòleg i Iris Hinojosa ve de la dansa, les arts plàstiques i la psicologia. Els dos formen part de Tràfec Teatre i com a parella artística desenvolupen treballs performatius de tipus més experimental, com La perfecció és feixista o DO, que van presentar a Antic Teatre (2016-17). Per la seva banda, Javier Olaizola és escultor i percussionista. Amb la Txalaparta ha fet concerts en molts llocs del món. Al costat de Harkaitz Martínez van presentar Parlant amb la paret a Antic Teatre el 2017.

Els tres col·laboren en el Konvent, Espai d'art contemporani de Cal Rosal. Conjuntament han creat Atàvic, una acció al voltant de la desmemòria col·lectiva; i ara, després d'una residència artística a L'Estruch, presenten La Delació.
Arxivat a