Societat

La CGT denuncia que els empleats de l'Associació Pro Disminuïts Psíquics no han cobrat la paga de Nadal

La secció sindical assegura que hi ha hagut "mala gestió" de l'exgerent, Fina Canal

L'entitat que té com a serveis el Taller Coloma o la Llar Santa Maria de Queralt s'enfronta a importants problemes econòmics

Fina Canal deixa la gerència de l'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà

, Berga | 11/02/2019 a les 13:25h
Arxivat a: Societat, paga de Nadal, Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà, salari mínim interprofessional, gestió econòmica, CGT
Taller Coloma (arxiu).
Taller Coloma (arxiu). | APDPB
La secció sindical de la CGT de l'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà denuncia, en un comunicat, que "els treballadors de l'empresa no han cobrat la paga extra de Nadal que els tocava segons conveni". Les fonts sindicals han apuntat que els únics empleats que haurien cobrat aquesta paga a dia d'avui són els de l'Escola d'Educació Especial "Llar" Santa Maria de Queralt. De la mateixa manera, el sindicat afirma, que des de Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà s'ha informat que "no hi ha diners per seguir pagant les nòmines". Segons expressa la CGT, l'empresa hauria intentat "entorpir" la seva "acció sindical". 

La secció sindical de la CGT assenyala que "les treballadores del Taller Coloma s'han vist afectades per aquesta situació i, a més, no han vist reflectit l'augment del salari mínim interprofessional (que ha passat a 900 euros a partir de l'1 de gener) en la nòmina, tal i com pertoca per llei".

En el comunicat, la CGT manifesta que "un cop amb representació a un dels serveis de l'entitat vam plantejar una bateria de reivindicacions i vam demanar tot el que tenim dret a demanar com a representants de les treballadores", per tal "de conèixer la situació econòmica real de l'entitat". Tanmateix, apunten que "la documentació que se'ns va facilitar al seu moment no respon en absolut a la situació econòmica en què es troba l'entitat a dia d'avui". De fet, "encara no tenim coneixement real de la situació econòmica malgrat tenir-ne dret com a representants de les treballadors", assenyalen.

L'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà és una entitat jurídica sense ànim de lucre, que té com a serveis de l'Escola d'Educació Especial "Llar" Santa Maria de Queralt, del Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) del Berguedà, el Taller Coloma, el servei llar-residència, un servei d'esplai i un de suport a casa de nois i noies que viuen amb independència de la seva família i que té com a finalitat donar-los suport. 
 
Mala gestió de l'antiga gerent

La secció sindical de la CGT de l'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà considera que l'entitat passa per aquesta situació degut a "la mala gestió" de la persona que fins fa poc era gerent de l'entitat, Fina Canal. Canal ha dimitit recentment del seu càrrec. "Ens trobem que l'antiga gerent, ferma opositora a la nostra feina sindical, no ha fet traspàs a la nova junta gestora perquè pugui assumir la situació de caos que ha deixat com a herència", ha posat sobre la taula aquesta secció sindical. "Denunciem aquesta mala gestió i falta de transparència per part de la Fina Canal que ha portat l'entitat a la situació en la que es troba a l'actualitat", expliquen. 
 
"Com a professionals de l'àmbit social no només ens preocupa la nostra situació com a treballadores sinó com aquesta mala gestió està repercutint i repercutirà al col·lectiu a qui atenem, així com a les seves famílies", exposen. Aquest diari ha intentat contactar sense èxit amb responsables de l'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà. 

COMENTARIS

Fina Canal
Joan P, 11/02/2019 a les 15:13
+47
-8
Quina barra !!
Senyors de la CGT no teniu vergonya.
La Sra. Fina Canal en molts moments s'ha tret diners de la butxaca per aquesta associació.
Que donin la cara la gent que estan darrera les sigles de la CGT a veure si son tant valents
Fina bonita
MILAGROS 76, 11/02/2019 a les 15:48
+16
-4
Fina bonita si necesitas algo aqui tienes la Milagros para todo lo que tu quieras.
Ahora mismo pocas personas en Berga me merecen mas respeto que tu.
Nos conocemos de hace mucho tiempo y eres una persona honrada y honesta.
Estos criticones se van a tragar sus palabras ..
Que cara tienes Cara Rincon
CGque?
Joan Bartés, 11/02/2019 a les 16:23
+35
-6
Senyors i senyores de la CGT. No en teniu ni ídea. La Sra. Fina Canal ha donát per aquesta Associació, durant moltissims anys, alguna cosa més que la salut. On ereu quan el Taller va estar apunt de desapareixer o quan no hi havia diners ni per butà. Gràcies a la Fina aquesta Associació és un model i clar, ara us fa nosa, tots voleu pujar al carro. No en sabeu res de les penúries passades, nomès voleu carronya, com els voltors.
Suport a la Fina
Anònim, 11/02/2019 a les 16:40
+27
-4
Voler tractar la Fina Canal d'haver fet una mala gestió nomès pot se fruit d'una o unes (si, en femení) ments recargolades.
No vulgueu buscar merder, perdereu, les persones que coneixem la Fina i en sóm moltes, li donarem suport incondicional. Vosaltres no teniu ni suport ni raó. Ah! Ja han cobrat.
S'ha de parlar en propietat quan es fa una noticia
Anònim, 11/02/2019 a les 17:32
+7
-3
De serveis l'entitat en té més, a part de l'escola la "Llar" i el Taller Coloma... A més, hi ha coses que es diuen que no són certes...
Sra.Fina Canal
Remei CE, 11/02/2019 a les 18:14
+15
-1
Que ha passat?
No ho se!
El que si sé com és la Fina.
Tot el meu suport ara i sempre.
Una mica de respecte ¡¡¡¡¡
Des del Vall, 11/02/2019 a les 18:28
+20
-3
Si a una persona li devem respecte i admiració és a la Fina Canal. Una dona entregada, absorbida i dedicada en cos i ànima, a una de les més importants institucions de la comarca. Anys i anys de treball esforçat, sense cap mena d'interès personal, han de merèixer , com a mínim respecte. som molts els qui li donem i li donarem suport sempre.
Guapas
Rosi del vaill, 11/02/2019 a les 18:49
+3
-2
Milagros reina tu tambien ma tendras al teu lado pa lu ca sigui sempra astare ia sigui a la parrucaria uen altras puestos besito de la Rosi
Suport als i les treballadores
Pep_marquès, 11/02/2019 a les 18:59
+18
-7
Si els que parlen són membres de la secció sindical de la CGT, deuen ser treballadors/es de l'Associació, que alguna cosa en deuen saber de tot plegat, no? Per cert, què en diu el president del Consell Comarcal?

De totes maneres, si ha estat mala gestió (potser no per mala voluntat, sinó per no saber-ne prou) ja es sabrà. Entenc que les famílies i les administracions seran les primeres interessades en conèixer la realitat, perquè són qui han anat posant diners des de fa anys i no sé quin seguiment n'han fet dels comptes. Cal una auditoria pública ja! La continuïtat de l'Associació és imprescindible en una comarca on, ens agradi o no, tenen el "monopoli" del treball amb persones amb discapacitat.

És prou objectiu que l'Associació ha tingut un creixement brutal en els darrers anys i que només "amb bona voluntat" no es gestiona una entitat. Crec que va sent hora que es mirin entitats similars a altres comarques i professionalitzin també la gestió de l'entitat i, ja posats, que la modernitzin i la facin transparent. Que l'actual crisi serveixi per a reflexionar sobre el model del treball amb les persones amb diversitat funcional que s'està fent des del territori i la implicació i participació del sector públic. I el privat també, evidentment.

I, sobretot, el meu suport a tot el personal de l'entitat que, malgrat tot, i en general, estan fent un treball brutal. Sovint a les treballadores i treballadors és a qui menys s'escolta, quan són qui més en sap. Ànims!
1
Anònim, 12/02/2019 a les 10:08
+16
-7
La bona fe no tapa la incompetencia. Una entitat no la fa una sola persona, malgrat en sigui la cara visible o hi hagi posat molt d'esforç. Dir que la Fina Canal ha treballat per l'entitat durant molts anys no és incompatible amb demanar responsabilitats o exigir transparència per part seva quan hi ha de manera clara una mala pràxi i gestió de la qual els usuaris n'estan clarament perjudicats.

Menys criticar també als representants dels treballadors. Són part activa de l'entitat i els primers que es deuen preocupar per aquesta i els usuaris. Tenen tot el dret a reclamar transparència o dir que els hi sembla que hi ha males pràctiques. Dubto molt que vulguin mal a l'entitat i és lògic que reclamin transparència.

Menys santificar totems perquè sí. Menys rajar de gent perquè sí. Més transparència i en tot cas, si pertoca, rebatre arguments i "suposades" mentides amb dades.

Mmm...
Anònim, 12/02/2019 a les 13:38
+9
-7
Entenc que hagi persones que defensin a la Fina ja que ha fet molt per aquesta entitat i penso que també és important fer-ho saber, però també és veritat que si es fan les coses malament s'han d'assumir i demanar, almenys, perdó per no haver-ho sabut fer més bé. Quan la resposta és la mentida i el silenci les treballadores tenen dret a enfadar-se i lluitar pels seus drets. És molt fàcil criticar mentre s'està cobrant, i difícil dir les veritats, veritats que no agraden
Au va.
Anònim, 12/02/2019 a les 16:08
+5
-5
Au vinga home, que se us veu el plumeru. Poca feina.
Barruts.
Ja ho veurem
Anònim, 12/02/2019 a les 16:14
+8
-3
Aquestes que tant dieu, una mica de modéstia no us aniría malament, ja veurem si d',aqui endavant, sense la Fina, anirá molt millor. Ho seguirem d'aprop.
Som-hi
Anònim, 12/02/2019 a les 16:22
+6
-5
Ei noies, dexeu d'escampar fems i porquería i anem per feina. Penseu que viviu de persones que necessiten i us necessiten. Prou, prou i prou.
Una mica de seny...
Anònim, 12/02/2019 a les 17:47
+7
-2
....perque estem convertint això en un culebrot. Una Associació exemplar, amb excelents professionals, tots tots tots ells volcats amb un únic objectiu, amb anys de lluita i una necessitat i un servei excepcional cap a la societat. Aquest any possiblement havia de ser el del relleu de la gerencia, un relleu generacional, que a la Fina ja li tocava poder-s'ho mirar tot una mica mes de costat després de tants anys de lluita incasable, un descans mes que merescut per una tasca mes que admirable. Conec poques persones mes entregades a la seva feina, i se de que parlo, amb mes dignitat, honestedat i amor per la seva feina que ella. Potser no recordem que portem 10 anys d'una crisi brutal, potser ni tan sols recordem que una llei feta desde Madrid fa quatre dies ha apujat d'un dia per l'atre el SMI posant en risc tots aquests tipus d'Associacions ( no nomes aquesta ). I està be que els terballadors reclamem els nostres drets, però sobretot assegurem primer el nostre dret a treballar perque si no la resta no existeix. També conec be com funcionen aquest sindicats, amb un fons de bona intenció però en el fons oportunistes, interessats, sense masa escrúpols quan se senten forts, i això per desgràcia sol pasar quan les coses ban malament.
Per cert, on era i on es el senyor pressident de l'Associació ??, i la junta ?? ) es que aquests no pinten res tots aquests anys ?
Tot el meu respecte, apreci i admiració per una persona com la Fina Canal, i un desig, que el temps possi a cadscú al seu lloc i la Fina en el lloc d'honor que es mereix dins de l'Associació. Ben segur que la persona que dessigni la junta gestora actual la necessitaria al seu costat.
MOLTS ANIMS FINA !!!!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Sant Jordi al Carrer Major de Berga.
Sant Jordi al Carrer Major de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
Pilar Màrquez Ambròs
Rafel Nadal i Albert Espinosa s'han situat també a la capital berguedana entre els més buscats, conjuntament amb títols escrits pels presos polítics com "Contes des de la presó" d'Oriol Junqueras
Imatges de l'entrega de roses a Gironella.
Imatges de l'entrega de roses a Gironella. | Ajuntament de Gironella
Una de les novetats d’enguany és la implicació del Servei Socioeducatiu Itinerant del Berguedà (SSIB) i de 'Gironella tots eduquem', així com la implicació dels centres educatius
Una rosa per a cada vídua és una iniciativa de l'Ajuntament de Guardiola de Berguedà.
Una rosa per a cada vídua és una iniciativa de l'Ajuntament de Guardiola de Berguedà. | Ajuntament de Guardiola de Berguedà
L'ajuntament entrega roses vermelles de Sant Jordi a les dones grans que viuen soles o que han perdut el marit