Llach presenta un pla per implicar la ciutadania en el debat constitucional

El procés plantejat comença amb sis mesos d'espais de diàleg territorial, derivarà en una Entesa Nacional formada per entitats i culminarà els treballs un Fòrum Cívic i Social de ciutadans i càrrecs electes

| 09/02/2019 a les 17:02h
Arxivat a: Política, implicar, procés consitutent, procés català, debat constitucional, Lluís Llach, ciutadania
El president Torra presidint el Consell assessor per a l'impuls del Fòrum Cívic i Social per al Debat Constituent
El president Torra presidint el Consell assessor per a l'impuls del Fòrum Cívic i Social per al Debat Constituent | ACN
Un procés participatiu i des de baix que acabi assentant les bases constitucionals del futur polític de Catalunya. Aquest és l'objectiu del Consell assessor per a l'impuls del Fòrum Cívic i Social per al Debat Constituent presidit per Lluís Llach. Després de tres mesos de treball, els membres d'aquest organisme que funciona de forma autònoma respecte el Govern i el Parlament, han esbossat un full de ruta que tindrà com a punt de partida els debats ciutadans territorials que acabi derivant en la creació d'una Assemblea amb poder constituent impulsada ja des del poder legislatiu. "Aquest país fa sis o set anys que s'està constituint a sobre", ha argumentat Llach, que ha defensat que existeix un "consens a la societat catalana" sobre el fet que cal superar el marc autonòmic. 

La creació de l'Entesa Nacional, formada per associacions i entitats

Acompanyat de la quinzena de membres que formen part del consell, Llach ha desgranat el full de ruta esbossat tot deixant clar que "no es pretén fer una constitució". Ha concretat dues fases. D'entrada, s'organitzaran arreu del territori espais de debat ciutadà de caràcter autoconvocatori que s'articularan al voltant de deu àmbits de treball. Aquests debats territorialitzats es posaran en marxa, segons el calendari previst, a partir de l'estiu, un cop passades les eleccions municipals del maig, i es perllongaran durant sis mesos. Els resultats de les deliberacions es recolliran en una plataforma on-line. 

La segona fase, ja amb aquest primer treball de debat ciutadà recopilat, implicarà la convocatòria d'un nou ens anomenat Entesa Nacional pel Debat Constituent prenent com a base els pactes nacionals constituïts en els darrers anys i amb la implicació de les entitats i associacions més significatives de la societat catalana. Es pretén que l'entesa tingui un caràcter plural i transversal a nivell ideològic.

Un Fòrum Cívic i Social amb més d'un miler de membres

Serà l'Entesa la que "regirà, convocarà i legitimarà" la que Llach considera la "darrera gran eina d'aquest procés": el Fòrum Cívic i Social. Aquest estarà format per entre mil i dues mil persones de quatre procedències diferents: el primer grup serà de ciutadans elegits per sorteig que hagin participat en els debats inicials; el segon, ciutadans elegits per sorteig del total de la població catalana majors de 16 anys; el tercer, representants d'entitats i associacions; i el quart, representants polítics i càrrecs electes municipals amb un percentatge de presència equivalent a la representació que tenen. 

El Fòrum Cívic i Social elaborarà "el cos semàntic constitucional" del futur polític de Catalunya i aquest treball es lliurarà finalment als partits polítics amb representació parlamentària, a qui correspondrà convocar una Assemblea amb poder constituent. Tant Llach com els components del consell assessor han reconegut que es tracta d'un procés complex que requerirà treballar a mig termini, però han descartat que aquest full de ruta es pugui veure estroncat per la dinàmica política catalana. 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Rasa dels Molins (arxiu).
Rasa dels Molins (arxiu). | Facebook Berga Claveguera Oberta
Pilar Màrquez Ambròs
El consistori disposa ja dels 208.127,99 euros de la subvenció que els va atorgar la Diputació de Barcelona i a hores d'ara s'està treballant "en les bases del concurs"
El director del centre, Xavier Llobet (a la dreta), en la roda de premsa sobre el cas de violències sexuals a l'Escola Municipal de Música, el passat gener (arxiu).
El director del centre, Xavier Llobet (a la dreta), en la roda de premsa sobre el cas de violències sexuals a l'Escola Municipal de Música, el passat gener (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
Pilar Màrquez Ambròs
Eloi Escútia exposa que l'equip directiu mereix "tota la confiança" de l'executiu de la CUP, i afegeix que es convocarà un claustre extraordinari per debatre la problemàtica tal i com demana una instància del professorat
Els operaris de l'empresa de transport han descarregat aquest matí el TAC al centre hospitalari.
Els operaris de l'empresa de transport han descarregat aquest matí el TAC al centre hospitalari. | Jose Cardenas/Cedida
Pilar Màrquez Ambròs | 1 comentari
El nou TAC entrarà en funcionament en les properes setmanes i es treballa amb la previsió de programar les primeres proves diagnòstiques al març