Puig-reig inicia les obres de rehabilitació de la Torre Nova de Cal Pons

Els treballs, que estan valorats en 208.000 euros, es corresponen a la primera fase del projecte de recuperació de l'equipament

07 de febrer del 2019
Actualitzat a les 17:54h
Obres de rehabilitació de la coberta de la Torre Nova de Cal Pons
Obres de rehabilitació de la coberta de la Torre Nova de Cal Pons | Aj.Puig-reig
Les obres de rehabilitació de la coberta de la Torre Nova de Cal Pons han començat aquesta setmana. Els treballs es corresponen a la primera fase del projecte de recuperació de l'equipament, una obra que està valorada en 208.000 euros, i compta amb un finançament dels fons europeus Feder d'uns 85.000 euros. El consistori també disposa, al respecte, de subvencions per a la recuperació del patrimoni de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. 
 
El febrer de 2017 la llavors consellera de Governació de la Generalitat, Meritxell Borràs, va anunciar 1,9 milions d'euros per recuperar les colònies i el patrimoni industrial i natural del Berguedà. Uns diners que provenen del Fons d'Europeu de Desenvolupament Regional (Feder), i que el Departament de Governació va atorgar sota el paraigua del Consell Comarcal del Berguedà. És, per això, que la licitació va haver de passar per ple a l'ens comarcal el passat mes de juny. 
 
La Torre Nova és una construcció de grans proporcions bastida sobre un penyal al final dels jardins de la colònia. Té una superfície de 442 metres quadrats. 
 
Entre la partida d'inversions del pressupost de Puig-reig per a 2019, hi figuren actuacions a la Torre Nova de Cal Pons, per la qual es preveu comptar amb dues subvencions, una de l'1,5% Cultural i l'altra del Feder. La recuperació del conjunt monumental està pressupostat amb prop de 650.000 euros de cost.
 
Per una banda, amb l'ajuda del 50% del Feder, es pretén rehabilitar la coberta per un import de 200.000 euros, una actuació que comença ara. De l'altra, l'1,5% Cultural ha de permetre avançar en una segona fase del projecte valorada en prop de 430.000 euros, segons va explicar a NacióBerguedà, la regidora Alba Santamaria. L'actuació, que inclourà l'arranjament de la teulada però també nous tancaments, ha d'evitar que es degradi un conjunt que està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). 

Cal Pons, un conjunt patrimonial

El Govern va fer oficial l'any 2018 la declaració de Cal Pons com a Bé Cultural d'Interès Nacional, endarrerida pel 155. L'Ajuntament de Puig-reig considera que aquesta ha d'ajudar a posar en valor, rehabilitar i tornar a donar vida a aquest conjunt d'elements patrimonials. 

Els orígens històrics de la colònia es remunten a quan la família Pons va adquirir la finca on s'havia de construir l'any 1875 i el mateix any ja es van iniciar les obres. L'any 1880 es va inaugurar la fàbrica, i el 1910 estava construïda la totalitat de la colònia, que va ser visitada el 1908 pel rei Alfons XIII. L'impulsor de Cal Pons va ser Josep Pons i Enrich (1811 - 1893) nascut a Manresa, important industrial empresari, fundador entre altres empreses de Caixa Manresa. La colònia va anar creixent successivament en funció de les necessitats i requeriments industrials i socials fins al seu tancament l'any 1992.