L'associació d'advocats cristians carrega contra Azcona per no presentar-se davant del jutge

Els denunciants asseguren que l'artista és a Colòmbia i que en demanaran "l'extradició", però ell aclareix que es troba a Madrid on avui presenta un llibre

Redacció
06 de febrer del 2019
Actualitzat a la 13:47h
Abel Azcona va dibuixar amb hòsties consagrades la paraula 'pederastia'.
Abel Azcona va dibuixar amb hòsties consagrades la paraula 'pederastia'. | Twitter

L'Associació Espanyola d'Advocats Cristians va informar ahir en un comunicat que demanaria al Jutjat d'Instrucció número 1 de Berga que sol·licités "l'extradició" d'Abel Azcona a qui s'investiga per un delicte de profanació i un altre contra els sentiments religiosos per la performance en la qual va escriure la paraula "pederàstia" amb hòsties consagrades i que va portar a terme al Konvent de Cal Rosal l'any 2016. L'entitat cristiana va assegurar que Azcona - que no va comparèixer a declarar als jutjats tal i com estava citat - havia enviat "una carta des de Colòmbia". Malgrat tot, Abel Azcona era a Madrid, on avui hi presenta el seu nou llibre. 

La presidenta de l'Associació Espanyola d'Advocats Cristians, Polònia Castellanos, va considerar en un escrit, del qual ahir va fer-se ressò EFE, que el fet que Azcona no s'hagués personat al jutjat constituïa un comportament "intolerable". Polònia Castellanos va advertir que si Azcona torna a evitar presentar-se davant del jutge, sol·licitaran "que se li imputi a més un delicte d'obstrucció a la justícia". 

Traçant la paraula "pederàstia" amb una filera d'hòsties consagrades, l'artista va voler denunciar els casos de pederàstia que s'han donat en el si de l'Església, a partir de la seva obra "Amén". Per fer-ho possible va anar a combregar a 242 esglésies d'entre Madrid i Pamplona i es va guardar les hòsties per elaborar l'obra. La querella per l'exposició de l'obra al Konvent ha estat presentada per l'Associació Espanyola d'Advocats Cristians, que ja va denunciar-lo per l'ús d'hòsties consagrades a Pamplona l'any 2016, quan va escenificar-se aquesta performance per primera vegada.

Llavors, un jutge ja va descartar l'existència d'un delicte contra els sentiments religiosos i d'odi i va considerar que "les hòsties no podien ser considerades com a cos de Crist, sinó com a objectes rodons i blancs".