Esports i Turisme

El Berguedà estrenarà aquest 2019 la segona estació de trail de l'Estat

Els usuaris del projecte podran registrar-se a un web, disposar de serveis pels corredors a la comarca i consultar les rutes senyalitzades i geolocalitzades en una aplicació mòbil

Participants a la Berga Trail. | Berga Trail.
per Pilar Màrquez Ambròs, Berga | 5 de febrer de 2019 a les 18:13 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de febrer de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Estació de Trail del Berguedà entrarà en funcionament el primer trimestre d'aquest 2019. Aquesta és la voluntat del Consell Comarcal del Berguedà que ha tirat endavant el projecte per potenciar l'esport de natura i muntanya. La iniciativa està destinada a nodrir de millors serveis i estructures l'oferta de circuits de trail que hi ha traçats per la muntanya en diferents indrets de la comarca, així com impulsar l'activitat econòmica del territori, atraient-hi més esportistes i potenciant l'oferta turística.

El projecte està integrat pels municipis de Bagà, Guardiola de Berguedà, La Pobla de Lillet, Sant Julià de Cerdanyola i la Nou de Berguedà i ha de continuar "posant el Berguedà al mapa" del trail, segons ha afirmat a NacióBerguedà el conseller comarcal d'Esports, Abel Garcia. El projecte habilita sistemes de consergeries electròniques o taquilles, per tal que els corredors puguin accedir a les instal·lacions, un cop registrats. També presenta millores en zones d'aparcament i d'estada d'autocaravanes. Mitjançant un sistema d'obertura d'un electropany amb codificació els esportistes tindran accés a servei de vestidors, de taquilla, de dutxa, i la possibilitat d'estacionar també bicicletes a l'exterior dels equipaments esportius d'aquests municipis.  


L'estació de trail, la segona de l'estat espanyol, funcionarà a partir d'una pàgina web que permetrà inscriure-s'hi i disposar de rutes i guies de serveis. Paral·lelament, el projecte preveu que "els esportistes puguin utilitzar equipaments dels municipis que en formen part", ha apuntat Garcia. Un dels trets diferencials és que se senyalitzaran i geolocalitzaran una trentena de circuits i rutes de trail que podran consultar-se en qualsevol moment d'una aplicació mòbil. Aquesta aplicació seguirà una coloració específica que n'indicarà el seu nivell de dificultat. A més, s'hi marcaran mitja dotzena dels anomenats "tallers", destinats a aquells corredors que desitgin realitzar exercicis específics amb l'objectiu de millorar el seu rendiment tant en curses com en sessions d'entrenament. En total, l'Estació de Trail del Berguedà integrarà més de 500 quilòmetres de recorreguts de diferent dificultat.

El projecte funciona en diversos parts del món, com per exemple al País Basc, però és pioner a Catalunya. L'oferta esportiva s'acompanya de serveis destinats als corredors i que aglutinarà activitats organitzades com competicions o tallers de trail.


El projecte va rebre l'any 2017 una subvenció del Pla de Foment del Turisme de la Generalitat, d'uns 200.000 euros, que buscava fomentar  la vessant esportiva vinculada al patrimoni industrial i cultural. Relligant-ho dins de l'estratègia de promoció turística que s'impulsa des del Consell Comarcal del Berguedà a través del projecte de l'Estació de Trail, i la finalització del Xalet del Catllaràs.

Aparcament per a caravanes i punts de recàrrega de vehicles

Abel Garcia ha afirmat que el projecte és gairebé a punt i en les últimes setmanes hi han tingut lloc les últimes proves per poder posar en marxa els serveis per als corredors dels quals s'acompanyarà per facilitar la pràctica esportiva, entre els quals vestidors en diferents punts. Ara mateix, hi falta enllestir els espais d'aparcament per a caravanes i els punts de recàrrega de vehicles. 

A més dels corredors, els ciclistes també podran utilitzar els serveis de l'Estació de Trail del Berguedà. En aquest sentit, el Berguedà ha senyalitzat recentment el cicloturisme amb la senyalització de set ports de muntanya.

 

Participació