El Consell estudia la possibilitat de recuperar caixers en pobles petits amb ajut de la Diputació

Representants de l'ens comarcal s'han reunit amb el director de Banca d'Institucions de CaixaBank a Catalunya per tractar la manca de caixers automàtics que pateixen alguns municipis

04 de febrer del 2019
Actualitzat el 05 de febrer a les 12:50h
Pla mig de l'oficina de Vilada amb veïns a la porta.
Pla mig de l'oficina de Vilada amb veïns a la porta. | ACN/Gemma Aleman

Pla mig de l'oficina de Vilada que va tancar el passat estiu amb veïns a la porta. Foto: ACN/Gemma Aleman


El Consell Comarcal del Berguedà estudia la possibilitat de recuperar caixers en pobles petits a través d'una línia de finançament de la Diputació de Barcelona i amb la col·laboració de CaixaBank. De moment, es tracta d'una iniciativa que es troba molt a les beceroles, però que posa en evidència la preocupació del territori per la impossibilitat de treure efectiu o de fer gestions en caixers automàtics en molts municipis d'alta muntanya que han deixat de tenir-ne. El president comarcal, Josep Lara, ha explicat que s'ha fet arribar a la Diputació una carta signada pels ajuntaments on s'exposa el neguit d'aquests municipis i es dona suport a la necessitat de prendre mesures en aquest sentit. 

El Berguedà ha vist agreujada la falta de caixers després que Borredà i Vilada alertessin el passat estiu del tancament dels dos únics caixers de la zona, que pertanyien a l'entitat  Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA). Saldes, un altre petit municipi de l'alt Berguedà, va perdre el seu caixer l'any 2016, que en aquell cas era de Banc Sabadell. Això va deixar sense aquest servei a diversos nuclis de la vall del Pedraforca, concretament a banda de Saldes, el tancament va afectar Vallcebre, Gósol, Tuixén i Josa de Cadí, obligant als seus veïns a desplaçar-se a Guardiola de Berguedà o bé a la Seu d'Urgell per treure efectiu. 

La mesura que s'està estudiant s'ha fet efectiva abans en altres punts del territori. En aquest sentit, un acord entre la Diputació de Tarragona, CaixaBank i una dotzena de municipis va permetre, a partir de l'any 2018, instal·lar caixers automàtics d'última generació a dotze municipis del camp de Tarragona i l'Ebre amb l'objectiu que aquests pobles ho tinguessin més fàcil a l'hora de pagar els tributs, però a l'hora que poguessin treure diners i fer transferències, entre altres. 

El president comarcal Josep Lara i el vicepresident de l'ens, Francesc Xavier Francàs, han realitzat justament aquest dilluns una trobada amb el director de Banca d'Institucions de CaixaBank a Catalunya, Joaquim Macià, per tractar la problemàtica de la manca de caixers automàtics que pateixen alguns municipis i per exposar nous projectes d'àmbit social al Berguedà. "De moment, no se'n poden concretar detalls, però hi ha molt bona disposició per col·laborar a través de la Fundació de l'Obra Social "La Caixa" a repescar alguns projectes de caire comarcal i de suport a entitats socials", ha explicat Lara.