Més de 200 persones clamen a Berga per la llibertat i contra el judici als presos polítics

La mobilització s'ha omplert amb pancartes i crits d'independència i de suport als presos, el mateix dia que els líders independentistes empresonats han estat trasllats a Madrid

01 de febrer del 2019
Actualitzat a les 20:57h
Manifestants a la plaça de Sant Pere aquest vespre.
Manifestants a la plaça de Sant Pere aquest vespre. | Pilar Màrquez Ambròs
La concentració de rebuig al judici dels presos polítics ha reunit, aquest vespre, més de 200 persones a Berga. Per una banda, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) de Berga i Òmnium Berguedà i, per l'altra, la CUP i diferents entitats de l'esquerra independentista han convocat una concentració de suport als presos i per les llibertats del país, a les 7 de la tarda, a la plaça de Sant Pere de la ciutat. La mobilització s'ha omplert amb pancartes i crits de "llibertat presos polítics" i d'"independència". S'hi han pogut veure pancartes en anglès, negres amb lletres blanques, recordant que "l'autodeterminació és un dret, no un crim". Al balcó de l'Ajuntament s'hi ha col·locat també  la proclama "Fake Justice", és a dir, falsa justícia. Després de la interpretació del Cant dels Ocells, que es fa cada dia a aquesta hora amb motiu de la iniciativa "Música per la llibertat", el berguedà Manel Escobet ha llegit un manifest en nom de l'ANC. "Els nostres presos polítics són a les presons espanyoles, en pocs dies començarà un judici contra el referèndum d'autodeterminació, contra unes persones innocents, contra la voluntat de més de dos milions de catalans i catalanes; en definitiva, es farà efectiva una farsa contra tot un poble", ha expressat Escobet.

"Passi el que passi al judici, no acatarem cap sentència, perquè el que realment cal és l'anul·lació d'aquesta farsa", ha afegit Manel Escobet. 
 

Concentració a la plaça de Sant Pere de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"Un sol dia de condemna és una barbaritat, no es pot tancar entre quatre parets la voluntat d'un poble pacífic", ha apuntat Escobet. El manifest ha llançat un missatge a l'estat espanyol: "som persistents, seguim tossudament alçats i amb la convicció intacta, avui som molts més que fa un any i mig".

També ha expressat la voluntat de proclamar "al món" mentre duri el judici que "l'autodeterminació és un dret, i no un delicte". "Els nostres presos i preses polítiques seran el nostre altaveu; els podreu condemnar a anys de presó però no podreu amb tanta dignitat", ha llegit en el missatge Escobet. "Abans del que ens pensem serem lliures i proclamarem la República Catalana; d'aquí a pocs dies posarem l'Estat contra les cordes, hem de fer d'aquest judici polític un bumerang contra l'estat", ha dit. 
 

Més de 200 persones s'han reunit per protestar a la plaça de Sant Pere. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El manifest de l'ANC també ha demanat "coratge" i "valentia" al govern català. "Nosaltres l'ANC tenim un sol objectiu: la independència del nostre país", ha assegurat Manel Escobet. Aquest també ha explicat que l'Assemblea es concentrarà de manera permanent pel trasllat dels presos polítics a la plaça de Sant Jaume de Barcelona i ha demanat a la ciutadania que s'hi sumi per fer-los costat. 

La regidora de la CUP, Mònica Garcia, ha estat l'encarregada de llegir, per la seva banda, el manifest de l'esquerra independentista. "La carretera d’avui no porta a un judici amb garanties democràtiques sinó a la vulneració de drets fonamentals, concretament el dret a l’exercici de l’autodeterminació", ha posat de relleu el text. "Pels drets socials i laborals, per derogar la reforma laboral i de les pensions, per un salari mínim de 1.200 euros, per la igualtat efectiva entre homes i dones, contra la repressió política i sindical, per aturar els judicis polítics, per la llibertat de les preses polítiques i el lliure retorn de les exiliades, i per l'autodeterminació; alcem-nos en vaga general", ha subratllat.
 

Concentració davant de l'Ajuntament de Berga. Foto: Ivan Genescà


Finalment, Susana Viladrich ha llegit un segon comunicat de l'ANC relativa al trasllat dels presos on ha denunciat que "la presó preventiva" suposa quelcom "que és una venjança, no el que marquen les lleis". La mobilització ha acabat amb el cant dels Segadors. 
 

Pancarta al balcó de la plaça de Sant Pere. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a