Berga recopilarà fotografies i cartes de la guerra civil espanyola i els anys posteriors

Amb aquest propòsit, el regidor Ivan Sànchez ha anunciat que s'habilitarà un apartat a l'espai web municipal per tal de recollir la documentació que enviïn els veïns i veïnes

01 de febrer del 2019
Actualitzat a les 17:00h
Cartell de les jornades de memòria històrica amb el dibuix de Quirze Casals.
Cartell de les jornades de memòria històrica amb el dibuix de Quirze Casals. | Aj.Berga
L'Ajuntament de Berga recopilarà cartes o fotografies de la guerra civil espanyola i el règim franquista per recuperar la memòria històrica de la ciutat i mostrar aquest material a la ciutadania en un format encara per concretar, i que podria ser una exposició o un llibre. Així ho ha explicat aquest dijous el regidor de Patrimoni Cultural i Museus, Ivan Sànchez. Amb aquest propòsit, Sànchez ha anunciat que s'habilitarà un apartat a l'espai web municipal per tal de recollir la documentació sobre el conflicte civil i els anys posteriors. El consistori ha fet una crida així a la ciutadania a fer arribar aquest tipus de material a partir d'aquesta via. 

Sànchez ha agraït les aportacions realitzades ja pels veïns i veïnes de Berga que fins ara han cedit documentació sobre la matèria. En aquest sentit, també ha donat les gràcies a la família de Quirze Casals per la cessió del material gràfic que il·lustra el cartell de les jornades per la memòria històrica, que aquest febrer arriben a la quarta edició. Es tracta, en aquest cas, de dibuixos i cartes que Casals enviava a la seva família des del front. Ivan Sànchez també ha demanat "la implicació de les entitats" per recuperar el record sobre els berguedans exiliats durant la guerra civil. Així, ha recordat també que hi ha persones que viuen en condició de refugiats a la ciutat de Berga i en altres punts d'Europa en l'actualitat. 

L'Ajuntament de Berga prepara un any ple d'activitats "per rescatar" la memòria històrica de la ciutat coincidint amb els 80 anys de l'entrada de les tropes franquistes a la localitat. De manera que s'ha aprofitat la presentació del programa d'activitats per fer també una crida que ajudi a recopilar material que posi en evidència la memòria de qui va ser víctima "d'afusellaments, judicis i exilis". Sànchez va reiterar que "fa 80 anys que es pateix el franquisme" perquè la transició va ser una farsa que ha portat a l'actual falta de llibertats.