El Club Esquí Berguedà estrena secció de múixing coincidint amb el 90è aniversari de l'entitat

El vicepresident del club, Albert Vilardaga, afirma que el club berguedà gaudeix ara mateix de més seccions i modalitats esportives que mai

30 de gener del 2019
Actualitzat a les 22:18h
Membres de les diferents seccions del Club Esquí Berguedà.
Membres de les diferents seccions del Club Esquí Berguedà. | Pilar Màrquez Ambròs
Més enllà de les modalitats d'esport d'hivern més clàssiques com l'esquí alpí i l'esquí de fons, el Club Esquí Berguedà ha anat incorporant els últims anys nous esports de gel i neu. L'última de les novetats és el múixing, trineu amb gossos. Però també es compta amb esquí de muntanya i cúrling. El president i vicepresident del Club Esquí, Miquel Batriu i Albert Vilardaga, han avançat, a més, aquest dimecres que el club celebrarà el 90è aniversari el mes de març. Unes 800 persones són sòcies del Club Esquí Berguedà en l'actualitat. 

"El Club Esquí Berguedà fa 90 anys d'història, nou dècades d'activitat esportiva a la comarca, que arriben amb tot un seguit de gent molt actius en totes les disciplines del club, en els esports d'hivern tenim molta activitat en competicions i també en formació, a més de propostes familiars", ha explicat Miquel Batriu. La data es commemorarà amb una festa de la qual es donaran a conèixer detalls els pròxims mesos. 

El múixing és la gran novetat d'aquesta temporada hivernal al club. Un dels coordinadors, Hèctor Montero, ha defensat que aquest és un esport encara molt desconegut a Catalunya, malgrat la popularitat obtinguda a partir de la Pirena. De moment, la secció compta amb quatre membres, que provenen de diferents punts de Catalunya. "Estem competint a nivell nacional i també en cites internacionals, i el nostre objectiu és fer la secció el més gran possible i donar-la a conèixer a la comarca", ha posat sobre la taula Montero. Hèctor Montero ja competia en múixing, i va decidir proposar la secció al Club Esquí Berguedà perquè no hi havia aquesta oferta a la comarca. 

El múixing és tant un esport com una forma de transport que es caracteritza per l'ús de gossos de tir. Consisteix a lliscar sobre la neu fent servir un trineu o uns esquís, empesos per gossos. Hi ha diferents tipus de competicions, com el canicrós, la bicicleta de neu tirada per gossos, el tricicle o el cart, entre altres, segons el nombre de participants i les característiques del terreny, ja sigui sobre neu o sobre terra. 

El vicepresident del club, Albert Vilardaga, ha assegurat que aquest és un dels moments històrics del club amb més modalitats. Només a l'hivern, hi ha actives cinc seccions. "Almenys des que som a la junta, és el moment amb més modalitats d'esport d'hivern. Actualment, ens trobem amb una oferta molt àmplia; històricament el club havia tingut només les seccions clàssiques d'esquí alpí, de fons i de muntanya", ha comentat Vilardaga.

"Tenim davant un gran repte davant d'una oferta esportiva que és molt àmplia, més diversa que mai. Per tant, volem que els nens i nenes que siguin socis del club tinguin l'oportunitat de compartir el coneixement de cadascuna de les seccions", ha dit. És dir que busquen que, al final, algú que sigui soci del club pugui practicar diversos esports d'hivern: "volem generar activitat creuada els uns amb els altres", ha afegit Vilardaga. El club també disposa d'una àmplia varietat d'activitats d'estiu com l'escalada o l'espeleologia. 

Cursets, competicions i activitats familiars

En roda de premsa, Marta Llargués i Pau Fernández, coordinadors de la secció d'esquí d'alpí, han estat els responsables d'explicar les activitats dels propers mesos del seu àmbit, un dels més tradicionals i coneguts.

La secció fa actualment els cursos d'esquí a l'estació Porté-Puymorens (França). Els cursets es fan en tongades de quatre dies i es fan per Nadal i Reis, i també els diumenges de gener, febrer i març. "Som un equip de monitors i monitores molt consolidat, som un equip d'unes dotze persones que organitzem aquests cursets, amb molta més afluència durant les festes de Nadal", ha afirmat Llargués. "Van ser les famílies qui ens van proposar dedicar-hi també 8 diumenges dels primers mesos de l'any, encarant-ho més a tecnificar, pensant potser en un futur en la competició", ha afegit Fernández.

També s'organitzen moltes activitats des de la secció d'esquí de fons. Un dels responsables, Sergi Caldera, ha detallat que "aquesta és una secció molt familiar, érem uns pares de família que portàvem la canalla a fer fons, de manera que la secció s'ha anat consolidat i, dels 8 nens amb qui fèiem sortides abans, hem passat a 51 nens i nenes". A més, s'organitzen cursos per a pares i mares amb 6 grups formats per 6 monitors, es fan sortides familiars, i es participa en esdeveniments com la Marxa Beret. 

El Club Esquí Berguedà va ser un dels primers de la comarca a disposar d'una secció d'esquí de muntanya. Clàudia Sabata i Ramon Caballé, d'aquesta secció, han explicat que hi ha 34 persones que en formen part, dels quals n'hi haurà catorze que es mantindran actius en competicions estatals i en l'àmbit català durant tot l'hivern. "Donem facilitats tècniques com una vestimenta adequada per aquest esport, però el principal objectiu és passar-nos-ho bé i gaudir-ne", ha comentat Caballé. Pel que fa al cúrling, Miquel Amado, ha recordat que es participa en tornejos i competicions, intentant sempre millorar resultats.
Arxivat a