Videovigilància a Campllong per protegir el Pi de les Tres Branques, de nou sobre la taula del Govern

L'alcalde de Castellar del Riu assegura que la Generalitat de Catalunya torna a estudiar la instal·lació de càmeres, una reivindicació que el municipi manté de fa anys

30 de gener del 2019
Actualitzat el 01 de febrer a la 13:50h
Un dels parlaments durant l'aplec del Pi de les Tres Branques del passat mes de juliol.
Un dels parlaments durant l'aplec del Pi de les Tres Branques del passat mes de juliol. | Pilar Màrquez Ambròs
L'Ajuntament de Castellar del Riu ha enviat de nou un seguit de cartes als departaments d'Interior, Territori i Sostenibilitat, a Presidència de la Generalitat de Catalunya i a la Diputació de Barcelona per reclamar de nou que es col·loquin càmeres de videovigilància al Pla de Campllong on hi ha el Pi vell i el jove. L'alcalde de Castellar del Riu, Adrià Solé, ha recordat que aquests dos símbols són arbres monumentals de Catalunya.

Així mateix, l'alcalde ha exposat que en l'última de les visites al municipi, el conseller d'Interior Miquel Buch va mostrar-se disposat a escoltar la proposta davant del fet que el consistori del municipi de Castellar del Riu no té recursos suficients per afrontar una despesa, que Solé estima que s'enfilaria entre els 6.000 i 7.000 euros. Fa dos anys, es va anunciar que l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) elaboraria un projecte per la col·locació de càmeres, però aquestes mai s'han instal·lat. 

Solé ha mostrat confiança en què "actualment aquesta petició s'està tornant a estudiar" per part de la Generalitat de Catalunya. Les càmeres han d'evitar que es tornin a repetir episodis com els de fa uns pocs anys quan es va mutilar el Pi aprofitant l'anonimat que permet l'entorn natural on es troben ambdós arbres simbòlics. El maig de 2014, el Pi Vell - mort des del 1914 - va ser mutilat, i després restituït amb una malla d'acer. El 2015, el Pi Jove també va ser objecte d'un acte vandàlic, fet que va repetir-se el gener de 2016 als dos arbres. Des de llavors, no hi ha tornat a haver-hi incidents. "Cal dir que també s'hi ha incrementat la vigilància i que, a hores d'ara, aquests arbres ja no es troben tan solitaris com abans", ha manifestat Adrià Solé.

Adrià Solè ha explicat que la proposta de càmeres torna a ser sobre la taula aquest dimecres en la presentació de la nova Associació del Pi de les Tres Branques.