Un estudi analitzarà el comportament addictiu de 350 joves de la Catalunya Central

El projecte, ideat per la infermera osonenca Eva Codinach, va distingir-se en el marc de la segona Jornada de Recerca i Innovació que l'ICS de la Catalunya Central va celebrar a Manresa al mes de desembre

Redacció
30 de gener del 2019
Actualitzat a les 12:47h

Croada contra el tabac de liar. Foto: Europa Press


Estudiar les addiccions entre els adolescents és l'objectiu de la tesi que es desenvoluparà gràcies a la beca predoctoral que l'Institut Català de la Salut (ICS) de la Catalunya Central ha atorgat recentment a la infermera Eva Codinach.

Es tracta d'un estudi que parteix d'un treball previ que van dur a terme la Facultat de Ciències de la Salut d'UManresa i l'Agència de Salut Pública durant el curs 2011-2012, en el qual s'avaluava el consum d'alcohol i altres substàncies addictives de 1.300 estudiants de 4t d'ESO de les comarques del Bages, l'Anoia, el Berguedà, Osona i el Solsonès.

Els resultats de l'estudi van desvetllar que la meitat dels joves s'havia emborratxat durant el darrer any; que més del 30% havia consumit cinc o més begudes alcohòliques en un interval aproximat de quatre hores; que el consum d'alcohol era més elevat en l'àmbit rural; que prop d'un 60% dels joves fumava habitualment, i que gairebé un 40% havia consumit cànnabis.

Continuar investigant

Seguint en aquesta línia, la tesi d'Eva Codinach que es desenvoluparà en els propers mesos pretén fer un seguiment de l'evolució d'aquests consums amb un grup d'uns 350 adolescents d'entre 15 i 19 anys, a partir d'enquestes que es van fer el 2012 i el 2016. Així, l'estudi analitzarà les dades per extreure'n conclusions socioeconòmiques, de comportament i de consum. "Aquest coneixement servirà per poder fer recomanacions, tant a professionals sanitaris com a especialistes en salut pública, que permetran crear programes de prevenció adequats a les necessitats dels adolescents de la Catalunya Central", expliquen des de l'ICS.

La proposta d'Eva Codinach -infermera a Sant Quirze de Besora i investigadora col·laboradora del grup de recerca de l'ICS a la Catalunya Central PROSAARU de l'Institut Universitari per a la recerca a l'Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol)- va ser distingida en el marc de la segona Jornada de Recerca i Innovació que l'ICS de la Catalunya Central va celebrar a Manresa el passat mes de desembre. El projecte premiat li va valdre una beca predoctoral per poder desenvolupar la seva tesi, que estarà enllestida aproximadament d'aquí dos anys.