L'Hospital Sant Bernabé atén més de 88 pacients cada tres dies per l'epidèmia de grip

Fonts del centre destaquen que hi ha hagut un augment "moderat de les urgències" durant les últimes setmanes

30 de gener del 2019
Actualitzat el 31 de gener a les 23:58h
La impressió general dels responsables mèdics és que aquest any la vacuna ha protegit més o bé hi ha hagut més vacunacions.
La impressió general dels responsables mèdics és que aquest any la vacuna ha protegit més o bé hi ha hagut més vacunacions. | Europa Press
El continu ascens que la grip venia experimentant en les darreres setmanes ha fet ja superar el nivell d'epidèmia a Catalunya. L'Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga explica que la situació és de normalitat després de l'anunci del departament de Salut respecte a l'augment de casos a tot el territori. Fonts del centre expliquen que efectivament hi ha hagut un increment en les atencions de malalts en grip i destaquen que es troben en una primera fase del Pla Integral d'Urgències de Catalunya (PIUC), és a dir que hi ha un augment "moderat de les urgències". En aquest sentit, s'estima que s'estan atenent més de 88 pacients cada tres dies pel tema de la grip. 

Fonts del centre hospitalari berguedà apunten que hi ha hagut dies que s'ha estat "a punt d'assolir la segona fase del PIUC, que seria més de 94 pacients en 3 dies" però que encara no s'ha arribat a aquesta xifra. També s'han diagnosticat alguns casos de grip A, si bé les fonts no en concreten una xifra. La impressió general dels responsables mèdics és que "aquest any la vacuna ha protegit a més gent, o potser s'ha vacunat més gent". Malgrat que el nivell actual de casos al territori és epidèmic, s'espera que el pic fort de la grip arribi al febrer, d'aquí a uns quinze dies. Per tal d'evitar el col·lapse provocat per l'augment de casos, fonts de l'hospital asseguren que s'han augmentat llits i s'ha reforçat personal de planta i d'urgències.

Des de l'Hospital Sant Bernabé de Berga recorden que la vacunació en els grups de risc és clau per combatre la grip, juntament amb altres mesures per evitar el contagi, com el rentat de mans.

La incidència de la grip es dobla en una setmana a Catalunya

A mitjan gener, ha augmentat la taxa d’incidència de síndromes gripals registrada per la xarxa sentinella a Catalunya: se situa ja als 119,59 casos per 100.000 habitants, per sobre del llindar epidèmic d'aquesta temporada, establert en 110,7 casos. 

Segons les dades analitzades en el marc del programa Pla d’Informació de les Infeccions Respiratòries Agudes a Catalunya (PIDIRAC), durant la segona setmana de l'any, la taxa d’incidència de síndrome gripal ha estat més alta en els menors de 5 anys (367,65 casos per 100.000 habitants). La resta de grups d’edat també mostren un increment respecte de la setmana anterior, excepte en el grup de 5-14 anys que es manté estable.

Pel que fa als ingressos hospitalaris greus pel virus de la grip, del 7 al 13 de gener s’han registrat 18 ingressos en els hospitals de la xarxa sentinella de tot el país, i des de l’inici de la temporada (a principis d’octubre) un total de 129. El 72,7% d’aquests casos no estaven vacunats. Durant aquesta setmana els hospitals han atès un total de 27.227 visites de nivell de prioritat I, II i III, és a dir, de major gravetat, que representen un 37,66% del total de les urgències, un 0,66% menys que la setmana anterior.

La consellera de Salut, Alba Vergés, va admetre dijous passat "pics de saturació" a les urgències hospitalàries per l'epidèmia de grip, però va negar col·lapse als hospitals catalans.