El Berguedà treballa per avançar en una estratègia comarcal d’habitatge

El Consell ha reunit tècnics i alcaldes per iniciar un procés de diagnòstic sobre el tipus de vivenda que hi ha al Berguedà i plantejar-hi polítiques socials i de rehabilitació d'edificis

29 de gener del 2019
Actualitzat a les 20:35h

Reunió sobre habitatge amb tècnics i alcaldes del Berguedà. Foto: CC Berguedà


El Consell Comarcal del Berguedà treballa per avançar en una estratègia comarcal d'habitatge, segons ha explicat el conseller comarcal de l'àrea d'Habitatge, Jordi Selga. Amb aquest propòsit, l'ens comarcal va reunir ahir tècnics i alcaldes de la comarca "per compartir les línies estratègiques en matèria d'habitatge pel pròxim any", ha afegit Selga.

Aquestes estratègies han de permetre "ampliar les polítiques d'habitatge" més enllà de les funcions tradicionals i permetre disposar "d'un pla d'acció de polítiques compartides de rehabilitació i d’habitatge social", segons el conseller comarcal. A més, es plantejaran mesures contra el despoblament. 
 
Jordi Selga ha explicat que aquest és un procés que tot just s'ha encetat ara amb "l'objectiu de detectar quin tipus d'habitatge tenim a la comarcal a nivell de municipis". Un dels propòsits d'un futur pla d'habitatge ha de ser "intentar evitar que la gent marxi del Berguedà", quelcom que Selga matisa que s'aconsegueix també "amb treball i un bon transport". Les futures estratègies comarcals es marcaran, doncs, en funció del diagnòstic pel pla d'actuació en habitació que es faci el primer trimestre de 2019. 

El consell analitzarà "de quants habitatges disposa la comarca per emergència social o lloguer", i a partir d'aquí plantejarà traçar les futures accions. La proposta s'emmarca en un projecte global i transversal per fer emergir el Berguedà com un espai residencial amb qualitat de vida, i per tant on l’habitatge sigui un dels pilars, al costat del treball o l'educació. 
 
Paral·lelament, el consell comarcal reforçarà els serveis existents per prioritzar l’impuls de la borsa d’habitatge social, per fomentar l’ocupació del parc privat, i "per donar major suport als municipis, per exemple en matèria de rehabilitació", segons Selga. El Consell Comarcal liderarà i implementarà estratègies de cooperació intermunicipal i supramunicipal, amb la intenció de poder reflexionar conjuntament sobre el desenvolupament d’estratègies i establir directrius compartides. "Sense plantejar aquest primer pla de treball in situ, és molt difícil, és molt difícil fer-ne una anàlisi, quan tinguem aquest estudi podrem disposar d'un pla d'actuació més realista", ha avançat Jordi Selga.