L'obertura de l'Institut Serra de Noet pateix un altre retard, ara sense nova data d'estrena

Les obres estan acabades de fa setmanes però hi queda per legalitzar la nova instal·lació elèctrica | Els treballs d'urbanització del carrer d'accés del nou institut continuen "en curs" i "dins de termini"

29 de gener del 2019
Actualitzat a les 21:30h
Edifici de nova construcció de l'Institut Serra de Noet.
Edifici de nova construcció de l'Institut Serra de Noet. | Pilar Màrquez Ambròs
L'estrena de l'edifici de l'Institut Serra de Noet de Berga es torna a endarrerir, de moment sense un nou termini. Ho ha confirmat el Departament d'Educació a NacióBerguedà, després que Regió7 avancés aquest dimarts que l'obertura de l'edifici queda posposada per quarta vegada consecutiva. Estava previst que les classes comencessin la setmana del 4 al 8 de febrer, però finalment això no podrà ser. Les obres estan acabades de fa setmanes però hi queda per legalitzar la nova instal·lació elèctrica, que consta d'un transformador i de la xarxa de mitja i baixa tensió. El centre no pot obrir, doncs, perquè no té llum. 

Fonts d'Endesa han explicat a aquest mitjà que, un cop que les obres d'una infraestructura estan acabades, s'ha de fer sempre el tràmit de cessió a Endesa que és qui ha de validar la xarxa elèctrica i legalitzar-la amb el departament d'Indústria, qui també hi ha de donar llum verda. L'Ajuntament de Berga no va cedir la mitja tensió fins al 16 de febrer i la baixa tensió fins al 25 de gener, de manera que tot el procés encara necessita un temps prudencial per completar-se. La cessió de la mitja i baixa tensió no han anat parel·leles, així que es validaran per separat. Un cop que s'hagi fet tot el tràmit, l'Institut Serra de Noet podrà entrar en servei. 

L'alcalde accidental de Berga, Oriol Camps, ha considerat que els treballs i tràmits administratius per portar l'electricitat a l'edifici s'han desenvolupat fins ara en uns terminis "raonables", tenint en compte també que s'ha passat per un període de festes de Nadal. 
 

Carrer Pla de l'Alemany que s'està urbanitzant. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


De moment, també hi ha pendent l'urbanització del carrer d'accés, per bé que el centre sí que podria obrir sense que s'haguessin enllestit aquests treballs.

Les obres d'urbanització van començar la passada tardor amb un període d'execució de 4 mesos. L'Ajuntament de Berga encara no ha pogut donar una data de finalització dels treballs. L'alcalde accidental, Oriol Camps, ha explicat, això sí, que "l'obra es troba en curs" i "dins del termini" previsible. Amb tot, l'actuació va començar amb un retard "de dies" al mes d'octubre.

Durant aquests mesos enrere, el consistori ha rebut una queixa dels veïns sobre les molèsties que causaven els treballs. No obstant això, Camps ha indicat que "se'n va fer el seguiment" i "es va resoldre" aquesta inquietud. 
 

Obres d'urbanització al carrer Pla de l'Alemany. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Una estrena amb endarreriments reiterats

La directora dels Serveis Territorials d'Educació a la Catalunya Central, Dolors Colell, va assegurar al setembre, quan tothom estava pendent de si s'obria el nou institut, que els alumnes podrien començar les classes al nou immoble després de les vacances de Nadal. Finalment, el nou termini va situar-se a finals de gener, pendents de la xarxa elèctrica.

Ara, l'estrena torna a endarrerir-se, de moment sense que hi hagi una nova data d'obertura. Un cop que l'escull de l'electrificació s'hagi superat, es preveu fer una jornada de portes obertes per tal que pares i mares, alumnes i la resta de la comunitat educativa puguin conèixer a l'avançada els nous espais.
 

Instal·lació actual provisional de l'Institut Serra de Noet. Foto: INS Serra de Noet

 
La Generalitat ha estat l'encarregada d'assumir el cost de la construcció del nou equipament educatiu, mentre que l'Ajuntament de Berga s'ha ocupat de realitzar els treballs d'urbanització de la zona, que han consistit en la construcció d'una seixantena de metres de carrer i la instal·lació d'una subestació transformadora amb l'objectiu d'assegurar la recepció dels diferents serveis bàsics a l'equipament.
 
El nou edifici també acollirà els despatxos del Centre de Formació d'Adults (CFA) i l'Escola Oficial d’Idiomes (EOI), que actualment imparteix les seves classes a les aules de l'Institut Guillem de Berguedà. D'aquesta manera, l’alumnat del Serra de Noet deixarà de fer classe en els mòduls prefabricats situats al costat de la comissaria dels Mossos d'Esquadra, que estan en funcionament de forma provisional des de l'any 2006.