El govern de Berga es disculpa per l'estat dels carrers però apunta al glaç i a la falta d'avís

L'advertència oficial de nevada dimecres al vespre va arribar quan ja feia dues hores que nevava i després que l'Ajuntament de Berga ja hagués tret la llevaneus al carrer

25 de gener del 2019
Actualitzat a les 19:01h
Neu al passeig de la Indústria.
Neu al passeig de la Indústria. | Pilar Màrquez Ambròs
El govern de Berga ha admès aquest migdia que "el resultat de la nevada" ha estat negatiu per a la ciutat i ha assegurat que fa autocrítica davant les queixes que els veïns de la capital de comarca han expressat, en les darreres hores, per les plaques de gel i neu als carrers.
"Hi ha espais que estan trigant a establir-se en condicions de normalitat, és una evidència que el manteniment de la via pública i minimitzar les conseqüències d'inclemències meteorològiques severes és responsabilitat de l'ajuntament, per tant, ens toca demanar disculpes perquè els carrers encara no es troben al 100%". Així s'ha expressat l'alcalde accidental de Berga, Oriol Camps, en fer balanç del dispositiu de neteja després de la nevada. 

"Evidentment que els veïns tenen raó de queixa, l'equip de govern també vivim a la ciutat i tenim gel a la porta de casa, en patim els problemes i comprenem que la resta de la població pugui estar disgustada", ha afirmat Camps.

L'alcalde accidental ha assegurat que la brigada municipal continua treballant a hores d'ara per retirar el gel dels carrers més obacs i ha detallat que "hi ha dificultats per intentar restablir la normalitat a totes les vies de la ciutat". Amb tot plegat, Oriol Camps també ha manifestat que les característiques de l'episodi de neu són el factor que ha marcat més decisivament la impossibilitat de fer net en algunes vies de la ciutat. Segons Camps, el dispositiu municipal ha estat "similar" al d'altres nevades en les quals aquest operatiu "sempre havia funcionat molt bé". No obstant això, en aquesta ocasió va glaçar molt abans que en episodis anteriors i les temperatures van caure dràsticament. Tampoc hi havia previsions de neu per a la nit a la cota de Berga.  

Oriol Camps ha destacat que la nevada de la nit, a diferència de la del matí, no estava anunciada. "Quan hi ha avisos oficials es fan previsions d'actuació que permeten adequar el dispositiu a curt termini", ha explicat Camps. Dimecres al vespre, però, no hi havia hagut avís. Per tant, va ser en comprovar com, no només estava nevant a la ciutat, sinó que ho feia amb força, que la màquina llevaneu va sortir a netejar els carrers a dos quarts de 10 del vespre i va treballar tota la nit. L'avís del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) va arribar als responsables municipals quan feia dues hores que nevava. "De nit el personal que fa la neteja manual de la neu no pot treballar", ha recordat l'alcalde accidental. 

Un cop que la precipitació nocturna va aturar-se  va haver-hi quelcom de diferent respecte a altres episodis de neu i que ha complicat la circulació a la via pública: a les 4 de la matinada la temperatura va caure moltíssim i va glaçar. "Això fa que una part de la neu hagi quedat compactada i glaçada", ha exposat Camps. Les capes de gel que encara queden en carrers obacs s'estan traient de forma manual i això alenteix els resultats. 

Fa dos dies de la primera nevada de dimecres al matí, però aquest divendres els treballs continuen. "S'està treballant per restablir la mobilitat a totes les vies de la ciutat i perquè aquest dissabte al matí es pugui celebrar el mercat setmanal al passeig de la Indústria", ha dit Camps. Oriol Camps ha agraït també "la comprensió" als veïns. 

Un dispositiu similar al d'altres nevades

Camps ha reiterat que el dispositiu de neteja de la neu ha estat semblant al d'altres nevades. "És un dispositiu dinàmic que posa en marxa tots els recursos disponibles davant d'una situació d'emergència", ha detallat Camps. Així, s'activen tots els efectius de les brigades municipals i d'empreses externes: entre 20 i 22 persones, a banda de la maquinària. Fins a les 8 del matí d'aquest divendres a la ciutat s'havien escampat 24 tones de sal, similar a la d'episodis passats. "Habitualment, s'utilitzen entre 20 i 30 tones, i estem en aquesta xifra", ha remarcat Oriol Camps, que ha assegurat que en cap cas ha faltat potassa. 
 
Contenidors de sal

Un dels aspectes més polèmics ha estat la falta de contenidors de sal als carrers perquè els veïns poguessin utilitzar ells mateixos la potassa. "Una part molt important de la sal dels contenidors mai s'acabava consumint", ha dit Camps. Oriol Camps ha recordat que a la distribució dels contenidors s'hi han de dedicar necessàriament dues persones i un vehicle i que, per tant, es va creure que era millor que aquests recursos anessin destinats directament a la neteja de neu. "És una eina amb què es pot comptar en el futur, no queda descartada per a propers episodis", ha recordat Camps. 
Arxivat a