Berga lloga el nou TAC per l'Hospital Sant Bernabé

L'aparell de 64 corones trigarà en arribar entre 3 i 5 setmanes al centre hospitalari; paral·lelament, es treballarà en el procés de compra d'un TAC definitiu

25 de gener del 2019
Actualitzat a les 19:26h
L'alcalde accidental, Oriol Camps, en l'atenció als mitjans.
L'alcalde accidental, Oriol Camps, en l'atenció als mitjans. | Pilar Màrquez Ambròs
El Patronat de l'Hospital Sant Bernabé de Berga ha aprovat el contracte de lloguer d'un nou TAC. L'òrgan de govern del centre va reunir-se en sessió extraordinària aquest dijous al vespre, tal com va avançar NacióBerguedà, per procedir a l'adjudicació del contracte per emergència de la prestació d'aquest servei de diagnosi de la imatge. L'aparell es va espatllar fa vuit mesos i això durant tot aquest temps ha obligat els usuaris a desplaçar-se fins a Manresa per fer-se la prova. 

El contracte de lloguer costa 12.000 euros mensuals més IVA i serà de 64 corones, l'última innovació en aquest camp. El TAC que va espatllar-se s'havia adquirit l'any 2001 i tenia una sola corona. L'alcalde accidental, Oriol Camps, ha explicat als mitjans aquest divendres que el lloguer evitarà també la sobrecàrrega del servei d'ambulàncies que realitzava els trasllats dels pacients a Althaia, justament en un període de l'any en què es manté activat el Pla Nacional d'Urgències de Catalunya (PLANUC) per l'increment assistencial derivat del fred als hospitals i serveis d'urgències del país. 

Camps ha valorat que els desplaçaments suposaven "una molèstia important" i "una servitud sobre les ambulàncies". La necessitat de realitzar els trasllats a Manresa podia  "comprometre la capacitat de resposta" dels serveis d'emergència durant els mesos de fred, segons ha valorat. 

El TAC trigarà en arribar al centre entre 3 i 5 setmanes i comportarà "petites obres" per tal d'adaptar bé la sala on s'ha d'acabar col·locant, ha afirmat Camps. També es formarà el personal que l'hagi de fer servir. Estarà una setmana en proves al centre abans d'entrar en funcionament. Paral·lelament, l'Ajuntament de Berga continuarà treballant per a l'adquisició d'un TAC definitiu.

L'Ajuntament de Berga disposa dels plecs per la compra des del passat 15 de setembre, però el procés de contractació "és complex", apunten fonts del govern de la CUP. La llei de contractació ha complicat els tràmits burocràtics durant aquests mesos. Ara els plecs hauran de revisar-se i portar a aprovació. Està previst que el cost de la compra d'un TAC s'enfili a uns 240.000 euros.

Conscients de l'antiguitat de l'aparell, el consistori va pressupostar ja la compra del TAC en el pressupost de l'any 2017 i també en el de l'any 2018. Però quan es va espatllar ajuntament i Generalitat negociaven encara qui havia d'efectuar la compra. Actualment l'Hospital Sant Bernabé de Berga es manté pendent d'un canvi jurídic de gestió, i la responsabilitat màxima del centre segueix en mans de l'ajuntament, un fet que també ha suposat un escull a l'hora de tirar endavant tot el procés, donat que en aquests moments tot allò relacionat amb el centre hospitalari s'ha de tramitar d'acord al Servei Català de la Salut i sense que posi traves a l'operació de canvi de titularitat. 

Pressió veïnal

Fa vuit mesos que l'Hospital Sant Bernabé de Berga no té TAC. De manera, que les 13 associacions de veïns de la ciutat van plantar-se la setmana passada i van assegurar que farien front comú per exigir celeritat a l'ajuntament. El TAC va avariar-se el mes de juny i no es va poder tornar a reparar per la falta de peces, tenint en compte que havia sobrepassat sobradament el seu temps d'obsolescència tecnològica i que era ja llavors el més vell de l'estat espanyol. 
 
Unes 60 persones baixen cada setmana a la capital del Bages des que va avariar-se el vell TAC de Berga. Des del mes de juny, les proves de TAC que eren urgents es realitzaven a l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa - Fundació Althaia, que és l'hospital de referència i amb el qual ja hi havia un conveni de radiologia, i els programats a la Clínica de Sant Josep. 
Arxivat a