FOTOS i VÍDEO Berga manté activat el pla per risc de nevades per continuar la neteja dels carrers

L'executiu local assegura que no s'han habilitat punts de potassa perquè "l'excés de sal provoca danys en el paviment i, per això, el seu ús es realitza de forma moderada" mitjançant el personal municipal

24 de gener del 2019
Actualitzat a les 18:24h
Un efectiu de la brigada al passeig de la Indústria de Berga.
Un efectiu de la brigada al passeig de la Indústria de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
L'Ajuntament de Berga mantindrà activat el Pla d'Actuació Municipal (PAM) per risc de nevades per continuar les actuacions de neteja viària iniciades després de la nevada d'ahir. Aquest dijous la mobilitat als carrers de Berga es complicada per la neu i les plaques de gel. Segons han informat fonts del govern de Berga, però, es manté el dispositiu municipal per garantir la retirada de neu dels carrers "amb la màxima celeritat possible", tenint en compte "les tasques realitzades pel personal de les brigades municipals i personal extern en les darrers hores".  

La neu caiguda dimecres va obligar a posar en marxa el dispositiu preventiu municipal format per "un vehicle llevaneu equipat amb un dispositiu d'estesa de sal, un vehicle de suport i personal de neteja viària", així com també es van activar "les brigades municipals, per efectuar tasques d’estesa de fundents, i la retirada de neu de la via pública". A partir de dos quarts de 10 de la nit, expliquen les fonts, es van prioritzar "els accessos als centres sanitaris i als serveis d’emergències". D'aquesta manera, al llarg de la nit s’han escampat dues tones de sal a la ciutat. 



Fonts de l'ajuntament indiquen que, a primera hora del matí, s'han sumat al dispositiu "una vintena d'efectius per fer tasques manuals d'estesa de fundents en aquells espais on no és possible realitzar el treball amb maquinària". A més, des del consistori s'assenyala que aquest dijous al matí s'està procedint "a la retirada de la neu de les voreres del centre urbà de forma manual amb personal de les brigades del consistori".
 

La Policia Local als carrers de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


També es preveu "fer la neteja del ferm a les zones altes i als habitatges disseminats progressivament mitjançant l'ús de maquinària pesada i externa", apunten les mateixes fonts.
 
Sense punts de potassa

L'Ajuntament de Berga no ha habilitat punts de potassa al carrer perquè "l'estesa de sal s'ha realitzat de forma manual mitjançant el personal municipal". Segons diuen les fonts, "l'excés de sal provoca danys en el paviment i, per això, el seu ús es realitza de forma moderada". El consistori manté que "la instal·lació de contenidors de potassa a la ciutat es realitza quan es produeixen nevades continuades i més abundants, tal com va succeir l'any passat". 
 

Una vorera gelada a Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 
Afectacions en la mobilitat 
 
Pel que fa a la mobilitat, s'ha efectuat el tall de diverses vies que poden comportar dificultats en la circulació, com per exemple, la baixada de l’Hospital Sant Bernabé i el camí que va des del Polígon Industrial de La Valldan fins a la carretera BV-4241, de Berga a Sant Llorenç de Morunys. 
 
Es recomana evitar els desplaçaments innecessaris i l’ús del vehicle privat en la mesura que sigui possible. En cas que s’hagin de realitzar trajectes en cotxe, es demana fer-ho amb la màxima precaució i tenint en compte les mesures de seguretat corresponents a la conducció amb neu i gel per evitar riscos a la carretera. A més, també es recomana l’ús de cadenes de forma puntual, a causa del gel que s’hagi pogut acumular en determinades zones de la ciutat. 
 
El servei de bus urbà ha estat en funcionament des de primera hora del matí, malgrat que els trajectes que inclouen les zones de la Serra de Casampons i els Pedregals han estat alterades a causa de les dificultats que comporta circular i accedir en aquests trams de la ciutat. 
 
Serveis educatius 
 
Pel que fa als centres d’ensenyament, l’Escola Bressol Flor de Neu ha donat servei als usuaris de la llar d’infants amb normalitat. D’altra banda, la majoria d’escoles de primària i secundària han obert les seves portes aquest dimecres per oferir serveis mínims, però algun centre ha tancat al llarg del matí a causa de l’absència d’alumnes i, en alguns casos, per la manca de docents que no han pogut acudir als seus llocs de treball. Tanmateix, es mantindran les classes de tarda previstes a l’Escola Municipal de Música de Berga, l’Escola d'Adults i l'Escola Oficial d’Idiomes del Berguedà. 
 

Un carrer nevat a Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Tractor per escampar sal davant l'Ajuntament de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

La nevada a Berga ha deixat 13 centímetres en tres hores durant la nit i matinada. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Dispositiu municipal pel risc de nevada anit. Foto: Oriol Camps

Arxivat a