El Tossalet s'escalfarà amb biomassa

L'Ajuntament de Berga cedeix uns terrenys del polígon a la Mancomunitat per construir-hi una planta de biomassa

Redacció
06 de febrer del 2015
Actualitzat a les 15:47h
Intervenció de la regidora d'Impuls, Ermínia Altarriba
Intervenció de la regidora d'Impuls, Ermínia Altarriba | Aida Morales

Ple municipal de l'Ajuntament de Berga Foto: Aida Morales


El projecte d'una caldera de biomassa a la zona esportiva del Tossalet de Berga es tirarà endavant definitivament. D'aquesta manera ho han decidit la majoria de grups municipals menys Impuls pel Berguedà al Ple de l'Ajuntament de Berga d'aquest dijous, on també s'ha decidit per unanimitat cedir uns terrenys del Polígon Industrial de La Valldan, per a construir-hi una caldera que pugui subministrar calor a les empreses de la zona. Tots aquests projectes, segons ha explicat l'equip de govern, formen part de l'estratègia de la Mancomunitat de Municipis Berguedans per a la Biomassa, en què s'instal·laran 17 calderes a diversos equipaments públics de tota la comarca per promoure la gestió sostenible dels boscos a base de l'aprofitament energètic de la biomassa.

En el cas del Tossalet, el regidor d'Eficiència Energètica de l'Ajuntament, Àngel Guiu, l'ha defensat dins del marc comú de la Mancomunitat i ha afirmat que, d'altra banda, reduirà considerablement el cost de calefacció del centre i ajudarà a crear llocs de feina. Davant d'això, l'únic grup que ha tingut discrepàncies amb el projecte ha estat Impuls que, a través de la seva regidora Ermínia Altarriba, ha indicat que hi votaria en contra perquè “posar la caldera al Tossalet no és tan prioritari com posar-la a l'Hospital”. En aquest sentit, Altarriba ha defensat que el centre hospitalari seria “un equipament idoni”, ja que gasta més d'un milió d'euros l'any en gasoil. 

“El retorn de la inversió perquè això sigui eficient, no és només canviar la caldera”, ha contestat l'alcalde de la ciutat, Juli Gendrau. Segons ha dit, en el cas de l'Hospital Comarcal Sant Bernabé, la inversió hauria de ser molt més gran, ja que també s'haurien de modificar totes les instal·lacions.

Pel que fa a la cessió d'uns terrenys propietat de l'Ajuntament a la Mancomunitat per a construir-hi una caldera que pugui subministrar calor a les empreses del polígon que ho necessitin, tots els grups hi han votat a favor. En aquest cas, però, el debat ha versat sobre l'estudi previ a tirar endavant aquest projecte. Segons el regidor d'Impuls Jordi Parera, abans de projectar una inversió d'1,5 milions d'euros, s'haurien de conèixer les empreses interessades, el preu de l'energia, i si és viable, al que el Guiu li ha contestat que tot s'ha estudiat. D'altra banda, el regidor d'Eficiència Energètica s'ha mostrat convençut de les oportunitats que pot generar la biomassa a les empreses, i ha posat d'exemple del Liven i Berga Resort, que ja funcionen amb calderes pròpies. 
Arxivat a