tòfona

La producció de tòfona es multiplicarà per cinc aquest any

Les condicions climatològiques han afavorit la producció silvestre

per Redacció, Solsonès, 23 de gener de 2019 a les 20:19 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de gener de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Detall de tòfones trobades a la plantació de Navès Foto: Gemma Aleman


La producció de tòfona a Catalunya podria multiplicar-se per cinc aquest 2019. Segons explica Daniel Oliach, tècnic del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, a diferència de l'any passat, les condicions climatològiques han afavorit la producció de tòfona silvestre. Així, si el 2018 amb prou feines es va assolir una tona a tota Catalunya, enguany es preveu que entre les tofoneres silvestres i el conreu oscil·li entre les 4 i 5. Pel que fa als preus, la tendència és a la baixa "però no per l'excés de producció sinó perquè l'any passat van ser excessivament elevats".

 
El Centre de Ciència i Tecnologia Forestal (CTFC) de Solsona es troba entre les entitats organitzadores del Trufforum Vic 2019, que se celebrarà aquest cap de setmana a la capital d'Osona. En el marc del certamen, l'Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona (AdlSolCar) conjuntament amb l'Associació de Productors de Tòfona de Catalunya han impulsat una trobada amb productors i cuiners per "popularitzar-la" i donar a conèixer que, a Catalunya, "en tenim de qualitat". Els participants van poder visitar una explotació tofonera a Navès i participar en un taller de qualitat de la tòfona.
 

Un gos buscant tòfona a l'explotació de Navès Foto: Gemma Aleman


Estabilitzar el mercat

Segons Oliach, el principal problema de la tòfona és la seva "inestabilitat", ja que "la producció silvestre depèn molt de la climatologia". Prop del 50% de la producció s'exporta pel que "si les condicions climatològiques són dolentes, les empreses perden els clients" i els preus "s'incrementen en excés". I aquí, insisteix, recau la importància de les plantacions "per estabilitzar aquesta producció i evitar aquests pics de serra deguts a la manca de silvestre".


Les darreres xifres del sector apunten que aquesta temporada es podria arribar a produir prop d'1,5 tones de tòfona de conreu, una quantitat superior a la que es va produir l'any passat mitjançant les dues varietats a tota Catalunya.

L'especialista tofonaire Pere Muxí a la plantació de Navès Foto: Gemma Aleman

 

Arxivat a:
Economia, tòfona, CTFC, Trufforum, Vic
Participació