Nevada

El Berguedà es tenyeix de blanc amb la primera nevada destacada de l'any

Els flocs de neu han començat a caure de bon matí i han causat afectacions en carreteres, carrers, transport escolar i serveis com el porta a porta

per Pilar Màrquez Ambròs, Berga, 23 de gener de 2019 a les 20:00 |
Nevada a Berga. | Marta Vilalta
La primera nevada destacada de l'any ha arribat aquest dimecres a Berga i també a la resta de la comarca. Els flocs de neu han començat a caure de bon matí en punts de tot el Berguedà. A la capital de comarca s'han registrat 2 centímetres de precipitació a mig matí. La neu ha causat circulació lenta i problemes circulatoris al Polígon de la Valldan prop de les 9 del matí.
 També ha generat diversos accidents lleus a Berga per patinades de vehicles. L'incident més destacat ha estat el d'un camió que no ha pogut frenar i ha topat almenys contra dos vehicles i una senyal de trànsit a l'Avinguda del Canal, segons fonts de la Policia Local. 
 

Un dels cotxes que s'ha endut per endavant el camió que ha patinat. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


En l'àmbit comarcal, la nevada ha acabat obligant a suspendre 21 rutes de transport escolar amb un total de 350 alumnes afectats. També s'ha suspès el servei de recollida de deixalles porta a porta a l'alt Berguedà. El Consell Comarcal del Berguedà ha informat que la mesura es prenia "per causes meteorològiques" i "fins que els accessos permetin reprendre'l", afectant Bagà, Guardiola de Berguedà, la Pobla de Lillet, Cercs i Sant Julià de Cerdanyola. 

 
Als voltants de les 10 del matí, la nevada ha afluixat però ha continuat caient de manera suau i intermitent fins al migdia. En aquest sentit, l'Ajuntament de Berga ha activitat a primera hora un dispositiu a causa de la nevada format per un vehicle llevaneu i d'estesa de fundent. El personal de la Brigada Municipal ha realitzat, a més, l'estesa de sal a les artèries principals de la ciutat. En fer-se fosc, la neu ha tornat a caure amb ganes sobre la capital de comarca i ha emblanquinat carrers i places amb major intensitat. 
 
Durant el dia també s'han mobilitzat els serveis municipals de molts municipis de la comarca com Gironella, Puig-reig o Guardiola de Berguedà per netejar carrers i espais públics. 
 

Pas restringit de camions al Túnel del Cadí

La C-16 ha presentat dificultats a partir de Guardiola de Berguedà i fins ben entrada la tarda s'ha restringit el pas als camions al Túnel del Cadí. La restricció s'ha tornat a activar prop de les 8 del vespre. La neu també ha fet acte de presència a llocs on no s'esperava, com el Bages o l'Anoia. Pels volts de les 9 del matí, la neu ha començat a emblanquinar municipis com Avinyó o Cardona i ha baixat fins a Manresa, sense arribar a agafar-se al terra. A les zones més septentrionals de l'Anoia la nevada ha deixat gairebé un centímetre de gruix.

En l'àmbit de tot Catalunya, s'han vist afectades desenes carreteres. Ha provocat problemes a les carreteres principals de la serralada pirinenca com la C-13 i la C-28, on ha estat obligatori l'ús de cadenes. A hores d'ara, hi ha 25 carreteres on s'han de portar cadenes (consulteu aquí totes les incidències viàries per la nevada) i quatre vies tallades per neu. 
 

Dona un cop d'ull aquí al recull de fotos de la nevada al Berguedà. 

 

Participació