Violències sexuals

Els professors de l'Escola de Música no van ser informats del presumpte cas d'abusos fins fa una setmana

El professorat ha pres distància aquest dimarts del relat de la direcció del centre i de l'equip de govern

per Pilar Màrquez Ambròs, Berga | 22 de gener de 2019 a les 22:54 |
Escola Municipal de Música de Berga (arxiu). | Aida Morales
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de gener de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El professorat de l'Escola Municipal de Música de Berga (EMMB) no va ser informat del presumpte cas d'abusos al centre fins a la reunió celebrada dimarts 15 de gener. Els fets, pels quals un professor hauria tingut relacions amb una noia menor de 16 anys fa uns anys, van sortir a la llum fa escassos set dies. Els professors de l'Escola de Música han enviat aquest vespre un comunicat als mitjans amb la voluntat "de fer un aclariment" sobre el relat de l'Ajuntament de Berga i la direcció del centre. Segons expliquen, no va ser fins a la trobada de fa una setmana que van conèixer el procés que s'havia seguit. 

La reunió amb la comunitat educativa de l'escola es va celebrar dimarts passat i va comptar amb la presència de l'equip directiu, la cap de Recursos Humans de l'Ajuntament, el regidor d'Educació, Eloi Escútia, la pedagoga que assessora el consistori, l'alcaldessa inhabilitada Montse Venturós i bona part del claustre de professors. Els educadors expressen al comunicat "per tal d'evitar cap tipus de confusió" que "el claustre de professors de l'EMMB no va tenir coneixement dels fets ocorreguts l'any 2014, ni de les mesures dutes a terme l'any 2018" fins a aquesta trobada. 


En aquest sentit, el professorat manifesta que "el 2014, l'equip directiu de l'EMMB va presentar un codi ètic als docents i aquest es va aprovar en un claustre, però el claustre de professors no va participar en la seva elaboració ni se li va comunicar en cap moment per quin motiu s'havia decidit fer aquest codi". 

El 2014 la direcció de l'escola ja va tenir coneixement que el professor havia mantingut relacions de caràcter sexual amb dues alumnes, però aquestes eren majors d'edat en el moment d'explicar els fets. En aquell moment, segons la informació facilitada per l'ajuntament i la direcció del centre, l'Escola Municipal de Música va tractar el tema internament i això va comportar l’adopció d'un codi ètic que prohibia que el professorat mantingués relacions sentimentals o sexuals de cap tipus amb l'alumnat. Amb tot plegat, el desembre de 2017 les dues afectades van contactar amb la direcció de l'escola i una de les noies va posar en coneixement del centre que havia mantingut relacions amb l'educador abans, quan era menor de 16 anys.


Va ser a partir d'aquí que el centre va prescindir del professor, a qui va convidar a plegar. Paral·lelament, l'Ajuntament va traslladar tota la informació a la fiscalia perquè avalués els fets i iniciés una investigació. La denúncia de la jove ha estat posterior.

Ajuntament de Berga i Escola Municipal de Música van apuntar en roda de premsa que no havien fet públics els fets abans amb la voluntat de "respectar els terminis policials i judicials" i permetre el curs de la investigació. 

 

Participació