La plataforma de suport a Venturós prepara una performance participativa per la llibertat d'expressió

L'organització vol aconseguir que almenys 100 persones s'impliquin en el repte de portar a terme una acció artística i reivindicativa al centre de Berga

22 de gener del 2019
Actualitzat el 31 de gener a les 12:15h
Expressió a favor de la llibertat d'expressió en una concentració davant el Parlament
Expressió a favor de la llibertat d'expressió en una concentració davant el Parlament | 2018
La Plataforma pels Drets Democràtics i Polítics de Berga, de suport a Montse Venturós, prepara una acció en defensa de la llibertat d'expressió pel pròxim dissabte 16 de febrer, d'aquí poc menys d'un mes. Està previst que la performance amb el lema "Prou Amputacions!" s'iniciï a dos quarts d'1 del migdia a la plaça de Sant Joan on un dels participants començarà a cridar a favor de la llibertat d'expressió abans de ser silenciat per una segona persona que li taparà la boca. A través d'una cadena d'accions similars, la iniciativa finalitzarà a la plaça de Sant Pere, punt neuràlgic de la ciutat. "Prou Amputacions!" necessita aplegar com a mínim un centenar de participants. 

La comissió encarregada de tirar endavant l'activitat reivindicativa té prevista una reunió aquest dijous per acabar de concretar els detalls de l'acció. Els participants que vulguin prendre-hi part hauran d'inscriure's al formulari que la plataforma ha posat a disposició de tothom a la xarxa. La directora i actriu de teatre, Lydia Canals, ha ideat la part més artística de la proposta, organitzada per les entitats que conformen la plataforma en defensa de l'alcaldessa inhabilitada. Canals ha comentat a NacióBerguedà que "el que vol aquesta performance és transmetre que volem llibertat d'expressió aquí i a la resta del món, perquè crec que aquesta és una problemàtica mundial".

"Jo em sento ofegada, tothom que no pot dir, fer o pensar tot allò que vol, es pot sentir d'aquesta manera, sigui el que sigui el que es vol fer: des de penjar una bandera a dir quelcom públicament sense represàlies", ha explicat Lydia Canals. El lema és 'Prou Amputacions!' que demana "prou imputacions" a l'Estat i alhora la fi de les restriccions a la llibertat d'expressió en tots els països que pateixen aquesta situació. 

El propòsit és que sigui "el poble" qui interpreti aquesta acció reivindicativa, de manera que està previst que s'obri un període d'inscripcions per tal de ser el nombre més gran de gent possible. L'organització es posa un mínim de 100 persones com a repte perquè aquesta es pugui fer en les millors condicions. La idea és que les persones es vagin afegint a una cua que tindrà com a destí la plaça de Sant Pere, silenciant-se visiblement unes a les altres. Entre els ciutadans que hi vulguin prendre part, es farà una trobada prèvia al Teatre Municipal de Berga per preparar l'escenificació, però el dia de l'acció també s'hi podran afegir espontanis. El vestuari serà preferiblement de color negre. 

Discursos i veus silenciades

Un cop arribats a la plaça de destí, amb una escenificació que buscarà deixar petjada al públic, i després d'un gran silenci, es representarà de forma molt visual com la falta de llibertat d'expressió ens ofega i, finalment, totes les veus s'alçaran per cridar. L'artista Jordi Plana és l'encarregat de buscar discursos i veus internacionals que hagin sigut silenciats i que puguin sonar aquell dissabte de mitjans de febrer a Berga com a recordatori d'una problemàtica que afecta societats de tot el planeta.