Petit terratrèmol de magnitud 2,5 a Gisclareny

Els experts indiquen que els moviments tectònics de poca intensitat s'emmarquen dins "la normalitat" sísmica a la serralada pirinenca

Redacció
22 de gener del 2019
Actualitzat a les 14:21h

Mapa d'intensitat percebuda al terratrèmol. Foto: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya


Gisclareny, el poble més petit de Catalunya, va registrar dissabte a la tarda un petit terratrèmol de magnitud 2,5 en l'escala Richter, segons van detectar els sismògrafs de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

El moviment, que va ser pràcticament imperceptible al municipi i que no va causar danys materials ni personals, va produir-se pocs minuts abans d'un quart de 5 de la tarda. L'epicente va registrar-se en la superfície en un punt situat a 42.28 graus de latitud nord i 1,86 graus de longitud est. L'últim terratrèmol que va afectar al Berguedà va tenir lloc el 15 d’agost, va ser de 2,3 a l'escala Richter i va registrar-se a Cercs. 

Els moviments tectònics a la serralada pirinenca s'emmarquen dins la "normalitat" sísmica que es produeix a Catalunya cada any, segons fonts de l'Institut Cartògrafic. Al país, es registren anualment una mitjana de 800 terratrèmols, la majoria de magnitud inferior a dos graus, un nivell dèbil que, en la majoria d'ocasions, no són percebuts pels ciutadans. Els terratrèmols més greus dels quals es té constància van ser el 1428 al Ripollès i la Garrotxa - els experts creuen que aquells sismes van ser superiors a 6 graus en l'escala Richter -, el 1923 a la Vall d’Aran, i el 1927 al Montseny. Un dels sismes més recent que ha provocat danys va ser el del 21 de setembre de 2004 al Ripollès, de magnitud 4. Des de l'Institut Cartogràfic de Catalunya s'apunta que el 20 de febrer del 1988 es va registrar un sisme de nivell 4 a l'Alt Urgell.
 

Mapa de situació de l'epicentre del moviment sísmic. Foto: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya