ERC alerta de l'impacte negatiu del futur accés Berga Centre que es projecta en l'ampliació de la C-16

Els republicans lamenten la manca de debat per part de l'equip de govern de la CUP i reclamen una reunió urgent amb les formacions polítiques de la ciutat

22 de gener del 2019
Actualitzat a les 15:18h
Entrada centre de Berga en l'actualitat.
Entrada centre de Berga en l'actualitat. | Pilar Màrquez Ambròs
Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a Berga ha realitzat dues consideracions sobre el nou projecte del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat per la carretera C-16, amb un tercer carril reversible. La formació ha demanat una reunió urgent amb tots els grups polítics de la ciutat per consensuar quins canvis són necessaris. 

La primera de les consideracions d'ERC fa referència a la proposta que es presenta per a l'entrada centre de Berga. En el projecte es volen construir dues rotondes elevades sobre el terreny i la carretera, per així permetre la comunicació entre les dues bandes de la via. El portaveu del grup municipal d'ERC, Ramon Camps, ha explicat a NacióBerguedà que l'accés de l'entrada centre que es projecta "és un conjunt de despropòsits" amb un "impacte visual que és terrible perquè ocupa molt espai, i una de les rotondes entra dins d'una zona que hauria de ser urbanitzable". 

Els republicans entenen que "l'impacte ambiental i paisatgístic" d'aquesta opció no es pot permetre i que cal apostar per opcions menys agressives cap a l'entorn de la ciutat. A més, asseguren que una alternativa ben plantejada obre opcions per millorar la comunicació entre la ciutat i el barri de Casampons, on es troba l'Escola de Santa Eulàlia.

"Ara era un moment per millorar la connexió entre Casampons i Berga, però amb els terminis tan ajustats que hi ha, no sé si tindrem temps de fer-hi res, és una oportunitat perduda per plantejar una millora de la connectivitat amb aquesta part de Berga", ha lamentat Camps. "Hem de pensar que el tram de Berga es construeix amb la intenció de perdurar en el temps i que, per tant, passarà a formar part de la façana de la nostra ciutat. És necessari que el construïm de la millor manera possible", defensa. 
 
La segona consideració d'ERC fa referència precisament a la informació que ha arribat a la ciutat sobre els treballs que s'han desenvolupat aquest darrer any respecte al projecte. "Amb els terminis actuals, tenim certa sensació d'anar a contrarellotge i d'estar mancats de temps per reaccionar i proposar canvis. Quan s'inicien debats importants és quan més cal debatre, però no només als despatxos, especialment al carrer", afirma Camps. 

Crítica a la CUP per no obrir abans el debat

La formació republicana critica la manca de debat per part de l'equip de govern de la CUP. Ramon Camps assenyala que era responsabilitat de l'executiu local traslladar abans tota la informació a la ciutat, per així començar un debat "molt necessari i important", així com posar els recursos tècnics a treballar el més aviat possible "per arribar a la millor opció per la ciutat".
 

Detall del projecte d'ampliació de la C-16 al seu pas per Berga. Font: ERC Berga

 
Camps ha explicat que fins que no s'ha presentat el projecte al territori, no han tingut accés als detalls del projecte. "Entenem que per realitzar un projecte d'aquesta importància, el departament de Territori sí que n'havia comunicat el contingut a l'ajuntament", ha explicat. "Quan es va fer el desdoblament fins a Berga, en vam estar parlant dos o tres anys, es va poder obrir debat perquè es fes d'una manera que s'ajustés a les necessitats de la comarca. Ara tenim per endavant un període d'al·legacions que és molt curt, que acaba a mitjans de febrer, i no n'hem pogut discutir possibles millores ni entre els partits polítics de la ciutat ni amb les entitats", ha lamentat Ramon Camps. 
 
ERC de Berga ha demanat una reunió urgent amb tots els grups polítics per consensuar les actuacions que poden ajudar a incidir en el projecte actual i adaptar-lo a les necessitats de futur de la ciutat. "Sabem que els grups polítcs de la ciutat i altres entitats tenen inquietuds semblants i, per tant, amb un mateix objectiu, és fàcil que ens posem a la feina", ha reiterat Camps. 

El govern de Berga s'ha mostrat interessat en presentar al·legacions per ajustar millor el traçat en el tram que passa pel municipi. No obstant això, fonts de l'executiu de la CUP han rebutjat pronunciar-se sobre la qüestió que s'està estudiant amb tècnics i en contacte amb diferents agents socials. Les fonts han confirmat que la reunió amb els grups polítics per tractar el tema tindrà lloc aquesta mateixa setmana.