Berga avança el termini d'inscripció per ser administrador de la Patum

L'ajuntament de Berga ja ha obert el període d'accés per presentar candidatures aquest dilluns i no el tancarà fins al pròxim 31 de març

22 de gener del 2019
Actualitzat el 24 de gener a les 18:44h
Patum de Lluïment.
Patum de Lluïment. | Pilar Màrquez Ambròs
L'Ajuntament de Berga ha obert el període per sol·licitar l'accés a les places d’administradors i administradores de la Patum i Els Elois 2019. L'àrea de Festes i Patum, encapçalada per la regidora Mònica Garcia, amplia així l'inici el termini d'inscripció per tal de facilitar que les parelles s'animin a continuar amb la tradició, tal i com va acordar el Patronat de la Patum a l'estiu. 

La dels administradors és una figura que enguany compleix 400 anys d'història i que té la funció de representar els antics quatre barris en què es dividia la ciutat durant la celebració de les festes del Corpus i Els Elois. Les parelles interessades en formar part d'ambdues celebracions poden presentar la seva candidatura del 21 de gener al 31 de març mitjançant una instància genèrica via telemàtica o presencialment al registre general de l’Ajuntament de Berga situat a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC). L'horari d'atenció al públic és de dilluns a divendres, de 9 del matí a 2 del migdia i els dilluns, de 5 a 7 de la tarda. 
 
Un llegat de quatre segles d'història 
 
Els administradors i administradores no són una comparsa, però han esdevingut un element important en la festa. La primera referència documental d’aquesta figura data de l’any 1619 i la seva tasca consistia en recaptar fons per finançar les despeses de l'Octava de Corpus. Amb el pas del temps, els administradors i administradores han adoptat un paper simbòlic i protocol·lari encarregant-se de presidir els actes principals de les festes de la Patum i Els Elois en representació dels antics quatre barris de la ciutat: Feixines o Capdamunt de la Vila (Fonolls), Sant Pere (Esclafidors rebentats), Centre o Carrer Major (Esclafidors embotits) i Raval (Ravenisses). 
 
Al llarg de la història, més de 3.000 berguedans i berguedanes han participat a la festa fent aquest paper. Les parelles que assumeixen aquest rol han contribuït a mantenir el llegat de les celebracions que tradicionalment se celebraven als barris durant la Patum. 
 
Presentació de candidatures 
 
L'Ajuntament ha obert un període ordinari en què es podran presentar les candidatures per escollir les quatre parelles d’administradors i administradores en funció d'una sèrie de criteris de valoració que es basen en la data de celebració del casament, el lloc de residència i la vinculació a entitats locals, comparses i formacions musicals per part dels candidats i candidates. El termini d’inscripció és obert des d’aquest dilluns i es tancarà el diumenge, 31 de març. En cas que el nombre de sol·licituds sigui inferior al nombre de places disponibles, s'obrirà un període extraordinari per a què s’hi puguin apuntar persones a títol individual que, posteriorment, s'agruparan per parelles. Es tracta d'un criteri auxiliar que permetrà que persones solteres facin aquest paper, sempre que hi hagi menys de quatre parelles disposades a ser administradors. 
 
 
Compromisos dels administradors
 
Les setmanes prèvies a l’inici del Corpus, l’Ajuntament de Berga oferirà una breu sessió informativa a les parelles seleccionades per explicar les tasques protocol·làries que comporta el seu càrrec i també disposaran d’una persones de referència durant la celebració de la festa, per tal d’acompanyar-los en les seves funcions. Els administradors han d'assistirals actes relacionats amb les festes de la Patum i Els Elois. Per exemple, han de participar al ple extraordinari del diumenge de l’Ascensió, a les misses majors, a la Patum de Lluïment de dijous, divendres i diumenge de Corpus, al lliurament de premis del concurs de cartells i el concurs de dibuix infantil, a l'entrega dels títols de Patumaire i Patumaire d’Honor i als salts de Patum que es realitzenn davant dels seus domicilis durant la passada de dissabte a la nit. També es requereix la seva assistència durant els actes de la festivitat dels Elois, com per exemple, en les passades de dissabte i diumenge, a l’ofici i el Ballet de Déu de la Boda Típica de l’Alt Berguedà. 

Tríptic informatiu sobre els administradors.
Arxivat a