«La comparsa del mes» fa el ple amb una primera sessió divulgativa sobre els administradors

La conferència va comptar amb la participació de l'historiador Albert Rumbo i de dues parelles que van compartir la seva experiència amb el públic

21 de gener del 2019
Actualitzat a les 18:44h
Imatge de la sala de plens durant la conferència sobre els administradors.
Imatge de la sala de plens durant la conferència sobre els administradors. | NacióBerguedà
Berga apropa al públic la comparseria de la Patum amb sessions divulgatives i mensuals sota el projecte "La comparsa del mes". La ciutat va donar el tret de sortida a la iniciativa divendres passat, omplint la sala de plens del consistori en una sessió dedicada a la figura dels administradors i administradores. La conferència va comptar amb la participació de l'historiador Albert Rumbo i de dues parelles que van compartir la seva experiència amb el públic. 

En una sala plena, Albert Rumbo va donar un repàs històric a la figura dels administradors, que no són pròpiament una comparsa de la festa, però sí que hi tenen un paper important. Així, va recordar que la primera referència documental d'aquestes figures data de 1619 i que la primera imatge coneguda dels administradors és de 1921. 

Tradicionalment, la seva tasca era la de recaptar fons per pagar les despeses de les festes del Corpus dels barris, i no les de la Patum, segons va explicar Rumbo. Actualment, tenen un paper protocol·lari i purament simbòlic, presidint la Patum des del balcó de l'Ajuntament. Es tracta de quatre parelles que representen els antics Quatre Barris en què es dividia la ciutat i que també actuen a la Festa dels Elois de Berga.

Més enllà dels fets pròpiament històrics, Rumbo va explicar algunes curiositats com el fet que va ser l'11 de juny de l'any 1900 que l'ajuntament va decidir que es fes un salt de Patum davant la casa dels administradors, quelcom que no s'havia fet fins llavors. "És un fet que és extraordinament modern en termes històrics, en aquest sentit és la primera vinculació directa entre administradors i Patum", va destacar Albert Rumbo. 

L'historiador també va recordar que els administradors no s'han escollit sempre el dia de l'Ascensió ni sempre s'han donat a conèixer en un ple extraordinari com es fa ara. "Ara es fa un ple extraordinari per anunciar que es fa Patum, però encara en època de l'alcalde Noguera hi ha plens ordinaris on s'aprova el nomenament d'administradors i la decisió de fer Patum després  d'adjudicar les obres d'enllumenat del Passeig de la Pau", va comentar Rumbo. 

Per acabar, va parlar Josep Freixa Nyaco, que va ser administrador, conjuntament amb la seva esposa, fa cinquanta anys. "En la nostra època amb les processons i els oficis havies de passar-te tot el dia ben abillat", va recordar Freixa. "Ara els donen un salt de plens, però abans ni pensar-ho", va afegir Freixa que també va ser vestidor de plens entre 1961 i 2011. A més, van explicar la seva experiència com a administradors Anna Itó i Marc Elias, que ho van ser l'any 2015. "L'any que ens vam casar, el 2014, hi havia moltes parelles, però el 2015 ens van oferir ser-ho perquè en faltaven: vam tenir la sort de coincidir amb tres parelles més amb qui vam crear molta amistat", va dir Itó.
 

Josep Freixa 'Nyaco' durant la seva intervenció. Foto: NacióBerguedà


"Et permet viure la Patum d'una manera molt diferent", va afegir Anna Itó. Alguns dels moments que van destacar de la seva experiència va ser la sortida d'ofici amb tota la plaça plena i l'himne de Berga sonant, i l'instant del matí quan els músics van a buscar a casa els administradors.  
Arxivat a