Olvan reparteix unes 2.000 racions d'arròs durant la Festa de Sant Sebastià

L'afluència de persones ha estat lleugerament menor que en altres ocasions pel mal temps, però això no ha impedit una jornada d'ambientació festiva i familiar

21 de gener del 2019
Festa de Sant Sebastià d'Olvan.
Festa de Sant Sebastià d'Olvan. | Pilar Màrquez Ambròs
Olvan ha renovat el vot de poble amb Sant Sebastià aquest diumenge 20 de gener. Ho ha fet malgrat les baixes temperatures, en una celebració que enguany ha caigut en diumenge. El municipi ha repartit 2.000 racions d'arròs amb sis grans paelles per a unes 350 persones cadascuna. També s'han preparat 2.200 botifarres. El cuiner Francesc Soriano ha explicat a NacióBerguedà que la paella s'acompanya cada any amb "productes de primera línia" com peix fresc. La festa té un gran poder de convocatòria si bé l'alcalde d'Olvan, Martí Orriols, ha assenyalat que l'afluència ha estat lleugerament menor enguany pel mal temps i "segurament per la coincidència amb la Corrida de Puig-reig". 

Amb tot plegat, Martí Orriols ha celebrat la bona ambientació i la gentada que feia cua al punt de les 2 de la tarda, mentre que els voluntaris acabaven de preparar l'arròs i fregien la carn. El centre del poble s'ha omplert d'un ambient familiar i distès de taules llargues amb persones de totes les edats. Cada any el 20 de gener el municipi d'Olvan celebra la festa de Sant Sebastià en agraïment al sant per haver alliberat els seus habitants de la pesta negra durant l'edat mitjana. 
 

Cuiners preparant les paelles. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Malgrat que l'arrossada és la part més concorreguda de la festa, els actes han començat a Olvan de bon matí amb una missa i l'adoració de la relíquia del sant.

A les 12 del migdia, s'ha repetit l'ofici religiós i l'adoració, i s'ha portat a terme una processó amb cantada de goigs i un concert amb la coral Estel de Gironella. Abans d'iniciar el repartiment de l'arròs a la plaça de Sant Sebastià, hi ha hagut la tradicional benedicció de les viandes. També l'alcalde del poble ha dedicat un breu parlament als assistents. Martí Orriols ha agraït la participació i el manteniment de la tradició, un any més, per part d'olvanesos i olvaneses, i de la mateixa manera ha volgut recordar a presos polítics i exiliats. 
 

L'alcalde Martí Orriols ha dirigit unes paraules al públic. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


L'arrossada de Sant Sebastià s'organitza amb el suport dels veïns i amb la col·laboració de cuiners i professionals. D'aquesta manera, la implicació de la gent acostuma a ser un tret característic de la festivitat, motiu pel qual l'arrossada es pot portar a terme de forma gratuïta per a tothom. 

A dos quarts de 5 de la tarda, a l'Ateneu, ha tingut lloc ball de tarda amb Jordi Bruch i, a la mitja part, la jove companyia La Closca ha presentat l'obra "El somni d'una comèdia", basada en el somni d'una nit d'estiu de William Shakespeare. Durant tot el dia, també s'ha realitzat un petit mercat de productes artesanals.
 

Festa de Sant Sebastià d'Olvan. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

El cuiner Francesc Soriano. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Arrossada de Sant Sebastià. Foto: Pilar Màrquez Ambròs