La Corrida 2019

La Corrida de Puig-reig planta cara al fred

El "Carro del Tastet", una de les novetats de l'edició d'enguany, ha venut 200 racions d'aquesta menja en una animada cercavila de cavalleries i xarrets

per Pilar Màrquez Ambròs, Puig-reig, 20 de gener de 2019 a les 20:52 |
Joc de les Cintes de la Corrida de Puig-reig. | Pilar Màrquez Ambròs
El fred ha estat ben present des de bon matí a la Corrida de Puig-reig. Les baixes temperatures han fet que hi hagués menys gent a l'esmorzar de la Festa del Porc, que ha començat puntual a les 9 del matí, però no ha evitat que un bon gruix de puig-reigencs i visitants es congreguessin un any més al centre del poble durant la cercavila de cavalleries i xarrets, l'acte més concorregut del programa festiu del cap de setmana. La passada s'ha iniciat a dos quarts de 12 després del lliurament dels estendards als banderers. Aquests han presidit una animada desfilada amb una quarantena de carros i xarrets, provinents sobretot de les comarques del Berguedà, el Bages i Osona, i un centenar de cavalls, mules, rucs i ponis, i també dos impressionants bous que han estat objectiu de desenes de fotografies. 

L'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba, ha fet una valoració positiva de la festa. "El temps ha fet que vingués menys gent a primera hora però s'ha anat animant", ha explicat. Durant la passada, davant el Cafè Nou, s'ha fet el tradicional Joc de les Cintes, que també ha atret moltes mirades.

 

El carro dels Bombers en la desfilada de la Corrida de Puig-reig. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Al Joc de les Cintes, genets i persones enfilades a carros i xarrets intenten pescar amb un punxó alguna de les anelles que subjecten cintes de diferents colors, malgrat que enguany hi ha dominat el groc. Pocs ho aconsegueixen sense aturar-se però també n'hi ha que mostren al públic veritable habilitat. 

La cercavila ha estat acompanyada dels Gegants i Grallers de Puig-reig, la Cobla Berga Jove, la Banda de l'Escola de Música de Puig-reig i l'Hereu i Pubilla del municipi, entre altres. Els banderers d'enguany han estat Jordi Pons Serra (cavalls), Amalio Maestro Ayora (mules), Jan González Maestro (rucs). 

Una de les novetats d'aquest 2019 ha estat el "Carro del Tastet" que tancava la desfilada i que venia aquesta menja amb porc autòcton de Puig-reig. "Hem sortit abans de la desfilada perquè tothom es posés a lloc i promoure el producte autòcton, la intenció era acompanyar cavalleries i xarrets al principi. Ara bé, la bona acollida ha fet que ens quedéssim tancant la cercavila fins al final", n'ha explicat un dels responsables. En total, s'han venut 200 tastets, la totalitat dels que s'havien previst. 


La Corrida és la festa per excel·lència del poble de Puig-reig, una festa que fa més de 125 anys que es fa, dedicada a Sant Antoni, patró dels animals de peu rodó. La cercavila ha permès contemplar tot tipus de carros. Una colla del Lluçanès transportava un gran tronc, mentre que tampoc hi han faltat els Bombers de Puig-reig o diversos carros amb alumnes de les escoles del poble. Hi ha genets i propietaris de carros que hi formen part de fa anys, com és el cas dels veïns de Cal Marçal, enguany ben abillats i amb vestimenta de segadors. 
 

Veïns de Cal Marçal a la cercavila de la Corrida de Puig-reig. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


La Mostra d'Embotits també ha estat protagonista, si bé no ha acumulat la majoria de curiosos i compradors fins ben passat el punt del migdia. Aquest any s'hi ha volgut fer èmfasi i s'ha redefinit perquè només hi hagués embotits, alimentació i productes d'artesania. 

A la tarda ha estat el torn del 24è Memorial Francesc Lladó amb una vintena de cavalls i genets, a banda dels rucs i les curses infantils. La Comissió de la Corrida, formada per una trentena de persones, s'ha renovat i enjovenit els últims mesos amb Joan Soler com a president. L'Ajuntament de Puig-reig dedica una partida pressupostària d'entre 30.000 i 35.000 euros a la festa. Entre les visites que s'han rebut enguany hi ha hagut les dels senadors d'ERC, Xavier Castellana i Mirella Cortés. També a títol personal ha visitat la festa la consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés. 
 

'Carro del Tastet', una de les novetats de la desfilada. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Una de les genets. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Mostra d'embotits i productes d'alimentació. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


FOTOS La cercavila de la Corrida de Puig-reig, en 23 imatges

 

Participació