Medi Ambient

Esquerra de Bagà defensa que el projecte de Coll de Pal genera oportunitats al territori

Asseguren que el conveni entre la Molina i l'ajuntament no és el que ells voldrien, però afirmen que la consolidació de les inversions i les obres previstes seran positives pel desenvolupament de la comarca

per Pilar Màrquez Ambròs, Berga | 18 de gener de 2019 a les 17:31 |
Vista actual de l'estació de retorn a mig acabar del telecadira Coll de Pal. | Ivan Sanz
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de gener de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La secció local d'Esquerra i el grup municipal Junts per Bagà que hi està vinculat, amb un regidor, a l'oposició, al plenari de la vila, s'han volgut pronunciar públicament sobre el debat al voltant del projecte de Coll de Pal, que ha sorgit arran de l'aparició de la plataforma "Salvem Coll de Pal" que s'hi oposa. Els representants d'Esquerra de Bagà expressen "confiança" en "la bondat que tindrà per Bagà i per l'alt Berguedà el conveni de la concessió demanial dels terrenys de Coll de Pal entre l'estació d'Esquí de la Molina (FGC) i l'Ajuntament de Bagà", que ha de facilitar la construcció de les noves instal·lacions de l'estació d'esquí.

El regidor Joan Oña ha matisat a NacióBerguedà que el conveni de concessió demanial dels terrenys no és el que els agradaria, i que així ho han discutit amb l'actual equip de govern de Compromís per Bagà - PSC. "Hem presentat les al·legacions que hem cregut oportunes i ens n'han aprovat 17 o 18, però entenem que si volem una estació familiar i viable, és el que ens cal, ja que compta amb l'acord de les dues parts i és, objectivament, el que podem subscriure, no podem trencar amb tot", ha assenyalat Oña. 

 
"Entenem que el que ara cal, és la consolidació de les inversions i les obres previstes durant els cinc anys vinents, per tal que aquestes generin les oportunitats de desenvolupament econòmic tant en l'àmbit laboral com en els sectors dels serveis, l'hostaleria, el comerç, les activitats de lleure, entre altres", afirmen així des d'Esquerra de Bagà en un comunicat.  Així, amb el temps, esperen que "aquesta nova activitat i les oportunitats que representa, s'estenguin com una taca d'oli per les poblacions veïnes de l'alt Berguedà".

Un dels punts on posen l'accent és a la necessitat de "procedir algun dia a l'aprovació definitiva del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que ja està redactat, pendent d'aprovació i que Projecte Bagà vol modificar". "Aquesta proposta d'ordenació urbanística ha de ser, si es manté com ara, l'eina que ens protegirà de possibles excessos urbanístics en un futur", adverteixen.


La secció local d'ERC a Bagà i Junts per Bagà asseguren que es mantenen en contacte amb el grup d'Esquerra Republicana de Catalunya a la Diputació de Barcelona, per tal d'aconseguir la signatura d'un conveni entre aquest ens, l'Ajuntament de Bagà i l'estació d'esquí de la Molina, sobre la resolució "de la problemàtica que representa el no poder accedir durant alguns caps de setmana de l'hivern, a l'activitat de l'esquí a Coll de Pal per la carretera BV-4024, sobretot el tram de carretera que hi ha entre el Pla de Canells i el futur aparcament a construir abans de cinc anys".
 
"Lamentem i denunciem des d'aquí la inactivitat del Grup Municipal de CiU a l'Ajuntament de Bagà en aquesta temàtica durant els últims tres anys. No han aportat, que sapiguem, cap al·legació, proposta de solució o millora de l'actual conveni", han manifestat els republicans. La formació recorda que el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya és el responsable de l'estació d'esquí de la Molina. "Esperàvem que la gent de Convergència de Bagà haurien pogut influir en una solució millor, i no ho han fet. Evidentment, per sort, des del departament, algú sí que ha mogut peça, sinó no tindríem la proposta actual", diuen. 

"No existeix cap activitat prevista que agredeixi la natura"

"Agraïm la preocupació per l'entorn natural de Coll de Pal del grup de defensa de la natura de Berga 'Piolet Negre', impulsor des de Berga de la Plataforma Salvem Coll de Pal. Volem tranquil·litzar-los i confirmar que no hem trobat, i per tant no existeix, cap activitat prevista en l'actual conveni que agredeixi la natura més enllà de la pròpia de l'activitat de l'esquí, activitat que, per cert, ja fa més de trenta anys que porta desenvolupant-se a Coll de Pal sense haver preocupat al Piolet Negre. Estem segurs que els professionals del Parc Natural del Cadí-Moixeró i del Departament de Medi Ambient han fet correctament la seva feina de fiscalització ambiental dels diferents projectes", afirmen els republicans. 

ERC de Bagà també ha fet referència en el comunicat "a l'interès" de l'empresa privada de Rasos de Peguera, que hauria presentat al·legacions al procés administratiu. El regidor Joan Oña ha admès que els ha sorprès que "una empresa privada a vint quilòmetres de distància, concretament a la zona de Rasos de Peguera, a Berga, estigui preocupada pel nostre entorn", sobretot quan dedica l'activitat al mateix sector de la neu. "Tenen tot el dret, com tothom a presentar al·legacions, però ens fa malfiar", ha puntualitza Oña. 

"Molt preocupats" pel futur Pla Director de la Molina i Masella

Els republicans asseguren, això sí, que els "preocupa i molt el futur Pla Director de la Molina i Masella; i la sensació que tenim és de manca de transparència i participació ciutadana en la seva redacció". "Aquest és el veritable perill pel model actual de societat i de conservació de la natura, i animem a tothom a vetllar per aquest tema, perquè aquesta és l'actuació de l'administració que definirà nous espais d'afectació a l'actual entorn natural i social, amb la modificació de la normativa urbanística i la probable intenció d'ampliació de la superfície edificable", creuen. 

Llegeix el comunicat sencer de la secció local d'ERC i de Junts per Bagà.

 

Participació