Medi Ambient

Avià és finalista en un guardó internacional per la seva estratègia en sostenibilitat ambiental

Els guanyadors dels premis atorgats per Newcities es donaran a conèixer al febrer; es tracta d'una fundació canadenca que promou nous models de ciutat sostenibles pel benestar ciutadà

per Pilar Màrquez Ambròs, Avià | 18 de gener de 2019 a les 12:58 |
Avià compta amb nombrosos edificis amb plaques solars. | AjAvià
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de gener de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Avià és finalista del guardó internacional atorgat per Newcities, una fundació canadenca amb base a Mont-real que treballa per promoure nous models de ciutat sostenibles que promoguin el benestar dels seus ciutadans. Avià ha estat seleccionada en la categoria de sostenibilitat ambiental d'entre 94 iniciatives presentades per 45 ciutats de 28 països i 6 continents. 
 
El guanyador serà anunciat el mes de febrer després d'una segona tanda. Segons fonts de l'Ajuntament d'Avià, optar a un guardó medi ambiental d'aquestes característiques és important perquè "legitima el projecte i tota una estratègia de sostenibilitat". "Això pot fer que altres municipis del país s'inspirin en Avià i el prenguin com a exemple", han afirmat les fonts.

En aquesta segona tanda, en la qual Avià competirà amb dues ciutats finalistes més, el consistori haurà de tornar a defensar el seu projecte amb un vídeo, un nou text i una entrevista telefònica amb el jurat. El 31 de gener Newcities farà públic el llistat complet de municipis que han estat escollits com a finalistes i serà al febrer que proclamarà als guanyadors. El guardó internacional de Newcities consta de quatre categories: salut pública, comunitat, economia i oportunitat, i sostenibilitat ambiental, que és en l'àmbit que figura Avià. 


La fundació ha valorat molt positivament el projecte 'Avià per un bon clima' que presenta un model de sostenibilitat integral, estalvi i reducció d’emissions. "El model d’Avià presenta beneficis microeconòmics sobre l'economia local pública i privada que han estat molt ben valorats pel jurat format per una comissió d’experts internacionals; i també beneficis macroeconòmics si el model d’Avià s’aplica a tot el país", han argumentat fonts consistorials.

El model mediambiental d'Avià
 
El model d’Avià es basa en una administració municipal pública que prioritza la reducció d’emissions i estalvi que es reverteixi al vilatà en forma de regulacions i ajudes per reduir emissions i incrementar l'estalvi privat.

 
El projecte que Avià va iniciar a principi de mandat busca reduir un 70% de reducció en les emissions de gasos d'efecte hivernacle en comparació dels nivells de 1990, un 70% de participació en el consum d'energia renovable; i assolir un estalvi d'energia del 60%. Durant els tres anys que fa que l'executiu local impulsa accions en aquest sentit, Avià ha aconseguit assolir els objectius de la UE pel 2030 i ha reduït les emissions del sector privat en un 20%. 
 
Entre altres, al llarg del mandat, l'ajuntament ha pagat 100 euros a cada habitatge o negoci que ha contractat l'electricitat a una companyia verda, i ha realitzat també la instal·lació de panells solars intel·ligents i il·luminació LED en tots els edificis públics. El consistori ha procedit a la substitució dels llums estàndard de vapor de sodi i de mercuri d'alt consum per llums LED, i a la licitació del subministrament elèctric municipal a empreses que generen energia a partir de fonts renovables. Una de les darreres accions ha estat l'aprovació d'un POUM revolucionari que facilita la col·locació de plaques fotovoltaiques per aconseguir que Avià sigui el poble de Catalunya que en tingui més. 

 

Participació