El Monestir de Sant Llorenç de Guardiola tanca el 2018 amb 4.400 espectadors

La xifra és inferior a l'any anterior per la pluja i els efectes del 155 però CivitasCultura assegura que l'indret s'ha consolidat com a espai cultural de referència a la comarca | Les esglésies romàniques que gestiona CivitasCultura han sumat 3.500 visitants durant l'any

21 de gener del 2019
Actualitzat a les 20:25h
Concert durant les festes de Nadal al Monestir de Sant Llorenç.
Concert durant les festes de Nadal al Monestir de Sant Llorenç. | Monestir de Sant Llorenç

Concert  al Monestir de Sant Llorenç. Foto: Civitas Cultura
 

L'associació CivitasCultura, que gestiona l'activitat cultural del Monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà des de fa dos anys, i que el passat abril va presentar la seva proposta de dinamització cultural per a diferents monuments del Berguedà com la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou o petites esglésies romàniques, ha tancat el 2018 amb molt bones sensacions i amb xifres positives de visitants a la majoria d'aquests elements patrimonials. Malgrat tot, han explicat que el potencial dels mateixos encara ha de crèixer. El Monestir de Sant Llorenç ha sumat uns 4.400 visitants amb més de 60 activitats entre espectacles i exposicions, i cinc cursos diversos de creixement personal, fotografia, entre altres.

El responsable de CivitasCultura, Toni Puig, ha explicat així a NacióBerguedà que "s'ha consolidat el monestir com un centre cultural interessant, present al Berguedà" i ha assenyalat que l'any 2019 es proposen que arribi a ser un espai de cultura reconegut en l'àmbit català. 

Toni Puig ha argumentat que la xifra dels 4.400 visitants és molt bona i que aquest ha estat l'any de la consolidació com a referent cultural del Berguedà. Tot i així, Puig ha concretat que el nombre és inferior respecte als 5.000 visitants i escaigs del primer any. "És una afluència de visitants molt positiva tenint en compte el retard d'un mes i mig en el contracte que va suposar l'aplicació del 155 i el fet que ha plogut cada dissabte a bots i a barrals", ha afegit Toni Puig, que ha remarcat l'aposta de CivitasCultura per la diversitat en l'aposta cultural i el propòsit de l'entitat d'obrir la programació a tot el país.

"Al final, la diferència és de poc més de 500 persones i té poca importància. Estem contents de créixer en reconeixement i confiança a la comarca i continuarem treballant perquè, a partir de l'estiu, aquests fruits arribin a altres punts del país", ha afegit Puig. 

Una de les últimes cites de l'any 2018 va ser el concert de Cap d'Any amb 'Pacem in Terris", un recital d'homenatge als músics de l’Alt Berguedà que al llarg de la temporada han col·laborat amb els organitzadors. Puig ha recordat la intenció de continuar donant veu a les inquietuds musicals tant de Guardiola de Berguedà com de la comarca, malgrat estar decidit a arribar també a despertar l'interès de l'àmbit català. "Hem col·laborat molt amb els artistes del Berguedà i volem continuar-hi", ha dit Puig. 

Elements patrimonials amb perspectives de creixement

Malgrat que la proposta de CivitasCultura va començar a posar-se en marxa a la primavera i que hi ha camí per recórrer, Toni Puig també ha volgut fer una valoració de l'acollida que han tingut les activitats de l'associació a la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou i a les petites esglésies romàniques de les quals gestiona les visites. 

"Sense voler fer crítica del passat, la Torre de l'Amo era una mena de punt d'informació del que no se sabia ben bé què i on sí que hi funcionaven les visites guiades. Nosaltres l'hem transformat en una torre de les arts intenses, hem fet 7 exposicions, bàsicament de fotografia, on han exposat cinc dones interessantíssimes, i a l'estiu vam fer el Festival Colònia Oberta amb 10 activitats que eren un primer assaig sobre el que pot esdevenir", ha resumit Toni Puig. Per tot plegat, Puig ha valorat positivament les 400 persones que va rebre la torre durant les propostes estivals. "En un futur concentrarem aquest tipus d'opcions culturals als diumenges a la tarda, que és quan hi ha més gent que dedica el temps lliure a aquest àmbit", ha afirmat Puig.

Durant l'any 2019, Toni Puig ha avançat que la Torre de l'Amo dedicarà les activitats a l'Any Brossa. "Brossa era un poeta molt destacat, defensor de Catalunya, lluitador antifeixista i amic de tots els grans creatius del país", ha dit Puig. "A partir d'un tema més monogràfic com és aquest, anirem fent exposicions i altres activitats", ha apuntat el responsable de CivitasCultura. 

3.500 visites al romànic

Sant Quirze de Pedret, Sant Vicenç d'Obiols, Sant Vicenç de Rus i Sant Sadurní de Rotgers, també amb gestió de CivitasCultura des de la primavera, han sumat 3.500 visites durant l'any. "Estem contents, però també diem que volem que aquest inici vagi a més", ha puntualitzat Toni Puig.