VÍDEO El primer conte sobre la Corrida dona a conèixer els orígens de la festa als més menuts

Gemma Mujal, Ester Puig i Andrea Martín, tres mestres de Puig-reig, han escrit la història del Ton i la mula Tordilla; i les il·lustracions són obra d'Ariadna Muixí

18 de gener del 2019
Actualitzat a les 15:46h
Les autores Gemma Mujal, Ester Puig i Andrea Martín amb el regidor Jesús Subirats.
Les autores Gemma Mujal, Ester Puig i Andrea Martín amb el regidor Jesús Subirats. | Pilar Màrquez Ambròs
El Ton i la mula Tordilla participen en una edició de fa cent anys de la tradicional Corrida de Puig-reig i és en aquest punt on comencen les seves aventures. Aquesta és la premisa del primer conte infantil de la Corrida que han escrit tres mestres puig-reigenques: Gemma Mujal, Ester Puig i Andrea Martín. L'encarregada de les il·lustracions ha estat Ariadna Muixí.

El jove protagonista del conte fa de banderer de la festa perquè l'any abans va guanyar la cursa, fet que antigament donava el privilegi d'encapçalar la cercavila de l'any a sobre. "La història busca explicar la festa, la història i els orígens de la celebració als més petits", han explicat les escriptores. "Ens vam adonar que els nens de Puig-reig no tenien cap conte sobre el seu poble, cap conte que els emocionés i, és clar, l'havíem de fer", ha afegit Ester Puig. El consistori n'ha pagat l'edició amb la col·laboració del Consell Comarcal del Berguedà i amb un cost d'uns 5.000 euros.

La història, de 36 pàgines, també inclou un CD amb la història narrada i una cançó de falda. L'obra es presentarà oficialment dissabte a la rotonda dedicada a la festa, a l'Avinguda 1 d'Octubre. "Aquest serà un dels actes principals d'aquesta edició de la Corrida", ha explicat la regidora de Festes, Alba Santamaria. El llibre s'adreça a nens de fins a 8 anys. 
Gemma Mujal, Ester Puig i Andrea Martín, dues de les quals són mestres d'escola bressol i una de primària, van tenir la idea d'escriure aquest conte després de participar en un taller sobre contes infantils. "El nostre propòsit és també que els més menuts puguin veure els canvis que ha experimentat la celebració en el darrer segle", han dit. 

Els exemplars del llibre ja es podran comprar durant la celebració, però també se'n podran trobar a les dues llibreries de Puig-reig, la Llibreria Montserrat i la Llibreria Vella, i a la parada de la Corrida durant tot el cap de setmana. 
 
El regidor de Cultura de Puig-reig, Jesús Subirats, ha manifestat que el consistori ha rebut una subvenció de 3.100 euros que ha permès tirar endavant l'edició. Es tracta d'una ajuda pensada per a publicacions locals de la Diputació de Barcelona a la qual el consistori va poder accedir a través del Consell Comarcal del Berguedà. Els 1.900 euros restants els ha pagat l'ajuntament.

Subirats s'ha mostrat disposat a continuar apostant per projectes culturals d'aquest tipus, per exemple, si en un futur algú proposa una obra sobre la Corrida dirigida a un públic més gran o adolescent. També ha destacat l'originalitat de les il·lustracions d'Ariadna Muixí. "La gran majoria de contes actuals tenen colors molt vius, recorden el manga, però aquí tenim una il·lustració volgudament com les d'abans on podem distingir els traços de l'autora", ha valorat.