Seguretat ciutadana

La cap de la Policia Local de Berga deixarà el càrrec el 30 de juny

L'ajuntament estudia candidats d'altres comissàries i vol incorporar la nova persona entre abril i maig, encara amb Josefina Vizuete de servei, per tal d'assegurar una millor transició | La sergent plegarà després de 36 anys de servei

per Pilar Màrquez Ambròs, Berga, 17 de gener de 2019 a les 18:46 |
La sergent en cap de la Policia Local de Berga, Josefina Vizuete, es jubilarà el 30 de juny. | Aida Morales
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de gener de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La cap de la Policia Local de Berga, Josefina Vizuete, deixarà el càrrec el pròxim 30 de juny per jubilació. El regidor de Governació, Francesc Ribera, ha confirmat aquest dijous que el consistori li busca relleu i que la persona que s'esculli haurà d'incorporar-se entre els mesos d'abril i maig. La qüestió ja va sortir en l'últim ple de Berga arran d'una pregunta del PDECat.

Per substituir Vizuete, l'Ajuntament de Berga estudia candidats d'altres comissàries i que responen a perfils laborals diferents. "La nostra intenció és que aquesta persona nova convisqui amb la cap actual de policia com a mínim tres mesos", ha afirmat Ribera. Josefina Vizuete es jubilarà amb 59 anys a finals de juny, després de 36 anys de servei. Ho podrà fer gràcies a la nova llei de jubilació de la policia, aprovada a principi de mes pel govern espanyol.


La nova llei permet als policies locals accedir a la jubilació a partir dels 60 anys o bé dels 59 anys si han completat 35 anys i 6 mesos cotitzats, com és el cas de la sergent Vizuete. "No és obligatori jubilar-se a aquesta edat, és una opció, però en el meu cas hi ha un motiu de salut que fa que doni aquest pas", ha explicat la mateixa Fina Vizuete a aquest mitjà.

Vizuete ja ha notificat per escrit a l'Ajuntament de Berga la seva intenció de marxar. "Justament el 17 de gener faig 59 anys i ja em podria jubilar, però per motius laborals del cos no plegaré fins d'aquí a cinc mesos", ha manifestat la cap de Policia Local. Aquests mesos han de permetre un període de convivència amb la nova persona que ocupi el càrrec, una vegada que el consistori pugui incorporar-la. L'Ajuntament de Berga té sobre la taula entre dos i tres candidats per ocupar aquest lloc. 

Josefina Vizuete va entrar al cos l'any 1983 amb només 23 anys i el 1987 va accedir al lloc de caporal. El 1985 va ser la primera dona cap d'una policia local de Catalunya, quelcom que va fer que la ciutat fos notícia als mitjans nacionals. Josefina Vizuete fa uns 22 anys que exerceix de cap, quinze dels quals seguits. Al 2015 ja va expressar al qui era alcalde, Juli Gendrau, el seu desig de deixar el càrrec per raons de salut. En aquella ocasió, va mostrar-se disposada a continuar ocupant el càrrec fins que es cobrís la plaça, i llavors passar a ser sotscap. Però el relleu no va arribar.

Ara la decisió està presa: es jubilarà quan faci pocs dies que ha acabat la Patum 2019, que serà l'última que viurà amb uniforme després d'un munt d'anys implicada en la seguretat de la festa. Vizuete és actualment l'única sergent dona de la Catalunya Central, i en els graus superiors a sergent la presència de dones és inexistent.


Nova llei de jubilació de la policia

La baixa de Josefina Vizuete no serà l'única a la Policia Local de Berga aquest 2019. La nova llei de jubilació de la policia ha obert la porta a altres agents a aspirar-hi. A banda de Vizuete, dos agents més del cos es jubilaran aquest any. I també hi ha previsió que posteriorment es jubili el caporal Ramon Sorroche, segons ha comentat Vizuete. El regidor de Governació, Francesc Ribera, ha recordat que ja van obrir-se dues places per incorporar nous agents. Però ha dit que el procés per obrir noves places és complex: "encara que disposéssim dels diners, no es poden obrir i ja està, hi ha taxes de reposició". 

En poc més d'una dècada, la plantilla berguedana ha passat de tenir un total de 28 agents a estar formada per 17 persones. 

 

Participació