Tràfec Teatre viatja a Itàlia amb «Assaig T4» per recordar les víctimes de l'holocaust

Els berguedans interpretaran l'obra a Fossano, a uns 60 quilòmetres de Torí, amb dues funcions matinals pensades per a nois i noies dels instituts públics i una funció per al públic general

17 de gener del 2019
Actualitzat el 18 de gener a les 10:56h
Actuació de Tràfec Teatre a Mònaco.
Actuació de Tràfec Teatre a Mònaco. | Mondial du Théâtre - Monaco 2017
La companyia berguedana Tràfec Teatre portarà la seva obra "Assaig T4" a Fossano (Itàlia) per commemorar el dia de la Memòria que se celebra al país amb diverses activitats culturals i de sensibilització en record de les víctimes de l'Holocaust. La directora de l'agrupació teatral Lydia Canal ha destacat a NacióBerguedà que interpretaran l'obra en aquesta ciutat italiana, a uns 60 quilòmetres de Torí, amb dues funcions matinals pensades per a nois i noies dels instituts públics i una funció per al públic general, gràcies a l'impuls de la companyia local La Corte dei Folli.

Tràfec Teatre va prendre contacte amb aquesta companyia durant la gira estiuenca que els va dur al Festival Tracce d'Oliveto Citra, una ciutat propera a Nàpols. "Assaig T4 va agradar-hi molt i allà ja ens van parlar de poder interpretar l'obra al poble d'aquesta companyia teatral, a Fossano", ha explicat Canal. Una de les particularitats de la visita que faran els berguedans a Itàlia aquesta vegada és que actuaran en dues representacions matinals per un públic juvenil, alumnes d'instituts de la ciutat italiana. "El mes de gener és el 74è aniversari dels alliberaments dels camps de concentració nazis i, a Itàlia, la memòria és quelcom que tenen molt viu i que cuiden, hi donen molta importància, també de cara a les generacions més joves", ha comentat Lydia Canal.

La companyia berguedana actuarà al Teatro i Portici di Fossano els dies 22 i 23 de gener. Està previst que cada funció matinal rebi uns 350 estudiants de secundària com a públic. A més, per la representació de dimarts 22 a les 9 del vespre, ja hi ha venudes unes 200 entrades. "Assaig T4" té garantit el quòrum en l'acollida i espera deixar una impressió prou important per fer reflexionar als assistents sobre l'horror dels camps nazis i com van rebre l'alliberament les persones que hi havien patit tot tipus d'atrocitats. En acabar cada funció, hi haurà una estona per a la reflexió i les preguntes en format de fòrum. "El seu plantejament sempre és el mateix, es fa aquest tipus de fòrum pel tema, però també és propi del fet teatral italià", ha manifestat Canal. 

"Assaig T4" està inspirada en la Segona Guerra Mundial, en els camps de concentració nazis, però amb un enfocament molt diferent del que s'acostuma a veure en documentals, teatre o televisió. Tràfec interpreta un dia únic, el primer dia de la llibertat dels que han sobreviscut. Una llibertat que es viu profunda i demorada, l'any 1945, un moment que fa repensar moltes coses i que s'allarga fins a la contemporaneïtat. L'obra va estrenar-se l'abril de 2016 i, des de llavors, no ha parat de recollir elogis i èxits. El 2017 va visitar el Festival Mundial de Teatre Amateur de Mònaco, entre algunes de les millors companyies internacionals d'aficionats. "Vam ser nosaltres que ens vam presentar al festival de Mònaco però no ens esperàvem gens que ens triessin entre obres de tot Espanya", ha destacat Lydia Canal. Aquest estiu Tràfec Teatre va fer una gira que va portar l'obra a Girona, Itàlia i Letònia. 
 
"Assaig T4" és un text original de Tràfec Teatre amb Iris Inojosa, Carlos Carbajo, Muntsa Camps, Montse Sánchez, Pep Mollar, Montse Grifoll, Lydia Canals i Gerard Vilardaga, àudio i vídeo de Jordi Plana, escenografia de Jesús Alsina, música de Carlos Carbajo i dirigida per Lydia Canals. L'obra aconsegueix arribar a sacsejar el públic i no deixa indiferent a aquells que l'han vista, ni dins del país ni fora de territori català. 

"Nínidress" torna a Berga al març

Tràfec Teatre va estrenar "Nínidress", la seva última obra, la primavera de 2018. En aquest cas, la temàtica de l'obra és completament una altra, ja que es tracta d'una història que aborda els abusos sexuals a la infància. "Hem interpretat molt Assaig T4, però el 23 i 24 de març tornarem a interpretar Nínidress al Teatre Municipal de Berga", ha explicat Canal.