«Parelles artístiques» trenquen estigmes a través de l'art al Berguedà

A la comarca hi ha 23 parelles artístiques que han participat al projecte, la xifra més elevada del país

17 de gener del 2019
Actualitzat a la 13:56h
Públic i participants visitant l'exposició d'obres d'art.
Públic i participants visitant l'exposició d'obres d'art. | Pilar Màrquez Ambròs
La quarta edició del projecte "Parelles Artístiques" ja és en marxa al Berguedà. Aquest dimecres al vespre s'ha inaugurat la mostra d'art a la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet amb més de mig centenar d'assistents. L'objectiu de la iniciativa, que va néixer l'any 2006 a Osona, és trencar estigmes contra la salut mental. En el conjunt de Catalunya, hi participen 8 comarques amb un total de 196 artistes, que han creat durant els darrers mesos un total de 99 obres per parelles o per grups. Al Berguedà, hi han participat 23 parelles artístiques, la xifra més elevada del país.

La tècnica del Consell Comarcal del Berguedà, Rosa Genovés, ha estat l'encarregada d'obrir l'acte inaugural i ha posat en valor que a la comarca la iniciativa se celebra cada dos anys pel gran volum de feina que comporta. Les parelles que realitzen les obres estan formades per dos artistes, un dels quals que pateix problemes de salut mental. D'aquesta manera, des del projecte s'utilitza la metodologia del contacte social entre dues persones en una relació d'iguals, perquè està demostrat que aquesta és una de les estratègies més efectives "per reduir" l'estigma associat als trastorns de salut mental, ha explicat Genovés.
 

Assistents a la inauguració. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


La iniciativa s'inclou en el pla comarcal Stop Stigma Salut Mental Berguedà, i ha estat treballada amb la comissió de Salut Mental i coordinada pel consell comarcal. La mostra d'art es podrà a veure a Berga fins al 30 de gener. Durant el mes de febrer l'exposició de les obres del projecte de "Parelles Artístiques" estarà a la Biblioteca de Gironella, i al març visitarà Puig-reig. Posteriorment, les obres se subhastaran. El projecte "Parelles Artístiques" es fa també al Berguedà amb la col·laboració dels serveis assistencials de les Germanes Hospitalàries, Grup Horitzó, Asfam i el Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ). 

"L'activitat ens ajuda a omplir buits i no quedar-nos a casa"

En la inauguració de l'exposició, també han explicat la seva experiència directa en el projecte, entre altres, Teresa Font i Francesca Martínez, parella artística per a l'ocasió i ambdues de Berga. "M'agradaria reduir tot el que han dit en una sola frase: l'home pensa perquè té mans i té mans perquè camina amb els peus. És a dir que podem crear coses i, a partir de crear coses, nosaltres no estem pensant en la nostra obsessió, en la nostra malaltia, i estem desenvolupant el que ens ensenyen. Ha estat una experiència al·lucinant i magnífica, fa molt de bé a tots els que tenim un diagnòstic", ha elogiat Francesca Martínez.

"Aquesta activitat ens ajuda a omplir buits i no estar en un sofà, no quedar-nos a casa, m'agradaria moltíssim que al Berguedà es fes cada any", ha explicat. Teresa Font ha afegit que participa al projecte des de fa quatre anys i ha posat en valor que la convivència entre artista i usuari pot crear també una forta amistat. L'obra d'ambdues ha estat l'escultura d'un rostre de dona anomenada "Dona". 
 

Teresa Font i Francesca Martínez davant de la seva obra. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El pintor Josep Maria Hontangas ha relatat també la seva experiència al costat d'Estanis Raya a l'hora de plasmar en un quadre una imatge de la Mare de Déu de Queralt. Hontangas ha assegurat que la participació a "Parelles Artístiques" és una molt bona oportunitat per compartir experiències amb l'altre i ha elogiat l'empenta d'Estanis Raya, absent per una grip. 

El regidor de Drets Socials de Berga, Ivan Sànchez, ha donat les gràcies a les entitats que ho organitzen i als artistes "sense distinció" que tiren endavant aquesta iniciativa. Sànchez ha felicitat aquests artistes i ha acabat citant Frida Kahlo: "Jo no pinto somnis, no pinto malsons, jo pinto la meva realitat". El regidor ha recordat la perseverança de la desapareguda Manela Quesada, i el compromís pres pel consistori de continuar lluitant contra l'estigma en salut mental, tal i com ella volia. La consellera comarcal d'Atenció a les Persones, Anna Maria Serra, ha recordat també que "tots podem ser usuaris en un moment o altre" i ha fet una crida a la societat berguedana "perquè prengui consciència" i "perquè participi i estableixi aquestes relacions personals tan enriquidores".

Anna Maria Serra també ha mostrat la voluntat de col·laborar perquè el projecte "Parelles Artístiques" pugui fer-se cada any a la comarca. 
 

Exposició de les obres de "Parelles Artístiques" a la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El representant dels serveis de Germanes Hospitalàries Sagrat Cor, Josep Tristany, s'ha mostrat molt satisfet, per la seva banda, de poder participar en aquest projecte. "Hem cregut que hi havíem de ser des del principi, fent-hi un acompanyament, perquè en aquest tipus de projectes els protagonistes són usuaris i artistes", ha dit Tristany. "El paper dels professionals de la salut mental és acompanyar perquè una persona pugui tirar endavant el seu projecte de vida", ha manifestat. 

Hi ha intervingut, així mateix, la representant del BBVA i antiga Fundació Caixa Manlleu, Meritxell Garcia Peixoto, que ha parlat dels inicis de la iniciativa de la mà d'Osonament i de l'antiga Fundació Caixa Manlleu. Enguany, les "Parelles Artístiques" del Berguedà han creat pintures i escultures, però també una peça musical. 
Arxivat a