L'Ajuntament de Berga es personarà com a acusació popular en el cas de violència sexual a l'Escola de Música

De moment, només hi ha una denúncia, però l'Ajuntament té constància de dues joves afectades i no descarta que n'hi puguin haver més

16 de gener del 2019
Actualitzat el 17 de gener a les 10:45h
Roda de premsa sobre el cas de l'Escola Municipal de Música.
Roda de premsa sobre el cas de l'Escola Municipal de Música. | Pilar Màrquez Ambròs
L'Ajuntament de Berga es personarà com a acusació popular en el procés judicial que es derivi de la denúncia d'un presumpte cas de violència sexual a una menor de 16 anys a l'Escola Municipal de Música. Així ho ha anunciat l'alcaldessa inhabilitada, Montse Venturós, aquest dimecres. Venturós ha assegurat que l'ajuntament pren aquest pas "per garantir els drets de l'alumnat".

Segons han explicat l'advocada de la denunciant, Júlia Humet, i l'advocada de l'Ajuntament de Berga, Carla Vall, els fets van passar fa anys, quan el professor treballava al centre i hauria mantingut relacions que se situarien presumptament en l'àmbit "de les violències sexuals" com a mínim amb dues alumnes, una d'elles menors d'edat. De moment, només una ha denunciat, però l'Ajuntament no descarta que, fins i tot, hi pugui haver més víctimes. Visiblement afectat, el director del centre, Xavier Llobet, ha explicat que estan "en estat de xoc". 
 
El 2014 l'escola ja va tenir coneixement que el professor havia mantingut relacions de caràcter sexual amb dues alumnes, però aquestes eren majors d'edat en el moment d'explicar els fets i aparentment consentien les relacions. En aquell moment, l'Escola Municipal de Música va tractar el tema internament i això va comportar l’adopció d'un codi ètic que prohibia que el professorat mantingués relacions sentimentals o sexuals de cap tipus amb l'alumnat. Amb tot plegat, el desembre de 2017 les dues afectades van contactar amb la direcció del centre i una de les noies va posar en coneixement del centre que havia mantingut relacions amb l'educador abans, quan era menor de 16 anys.

El centre va prescindir llavors dels serveis del professor a qui va convidar a plegar. Paral·lelament, l'Ajuntament va traslladar tota la informació a la fiscalia perquè avalués els fets i iniciés una investigació. 

Un procés en fase molt inicial
 
Les advocades han assegurat que el cas està en "una fase molt inicial" i que d'entrada només una de les noies ha denunciat en el marc de la investigació. Qui de moment ha presentat denúncia és la jove que era menor de 16 anys quan van succeir les relacions íntimes amb el professor i que, per tant, no tenia l'edat legal de consentir. 

Que una de les afectades sigui major d'edat "no identifica que no hi hagi il·lícits penals", ha matisat Montse Venturós en relació a l'altra jove que ha assegurat haver tingut relacions amb el professor. Tant Venturós com a màxim portaveu de l'ajuntament, com les advocades presents a la roda de premsa, han evitat entrar a donar majors detalls en aquest sentit, per tal de respectar les víctimes i el procés judicial que s'allargarà en el temps. En tot cas, aquesta segona afectada encara no ha presentat denúncia. Les advocades també han evitat entrar a qualificar per quin tipus de delicte s'investigaria el docent pels fets sobre els quals hi ha denúncia, si una agressió sexual o un abús. 

L'Ajuntament no descarta que, hi pugui haver altres joves que es personin com a afectades ara que s'ha donat a conèixer el cas. "Les violències sexuals són agressions que moltes vegades es viuen en silenci", ha indicat l'advocada Carla Vall. Per aquest motiu, l'ajuntament ha habilitat el correu electrònic [email protected] on es pot dirigir qualsevol persona afectada o que tingui informació en relació als fets. "S'arribarà fins al final del cas amb totes les conseqüències que pugui comportar", ha assegurat Carla Vall. Vall s'ha mostrat convençuda que es tracta d'un succés que és constitutiu d'un delicte penal, i ha agraït "la valentia" de la denunciant. 
 

Les dues advocades i l'alcaldessa Montse Venturós. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


La representant legal de l'ajuntament també ha subratllat que el procés és "única i exclusivament contra la persona agressora", i no contra el centre. A més, ha demanat als mitjans respectar la intimitat de les afectades. Paral·lelament, Ajuntament de Berga i Escola Municipal de Música han aclarit que no han informat abans amb la voluntat de "respectar els terminis policials i judicials" i permetre el curs de la investigació. 

Acompanyament a professorat i alumnat per afrontar la notícia
 
Els responsables del centre s'ha posat en mans d'especialistes per tal d'oferir acompanyament a professorat i alumnat arran que la notícia s'ha donat a conèixer entre la comunitat educativa. En les últimes hores, també hi ha hagut una reunió amb les famílies. "Hem reforçat totes les eines del professorat, perquè puguin respondre correctament les qüestions que plantegin els alumnes", ha afegit Xavier Llobet. "No hauríem imaginat mai que podríem tenir un cas així al nostre centre. Hem de fer pinya", ha lamentat.

L'Ajuntament i l'Escola Municipal de Música tenen previst formar el professorat perquè tinguin eines per poder parlar d'aquests temes, i també es realitzaran tallers dirigits a l'alumnat per tal que els puguin ajudar a identificar possibles casos d'agressió sexual.  "Hem de vetllar perquè aquesta escola mantingui la dignitat i la trajectòria brillant que ha tingut durant aquests anys", ha manifestat Montse Venturós.