Compte enrere per la Corrida 2019: la festa més emblemàtica de Puig-reig

Multitud d'actes i novetats com, per exemple una millor redifinició de la mostra d'embotits o la presentació d'un conte protagonitzaran l'edició d'enguany de la festa

14 de gener del 2019
Actualitzat el 21 de gener a les 23:16h
Presentació de la Corrida 2019.
Presentació de la Corrida 2019. | Pilar Màrquez Ambròs
Els propers 18, 19 i 20 de gener Puig-reig celebra de nou una de les festes més emblemàtiques del poble, la Corrida. Aquest 2019 el programa d'actes torna a presentar novetats i activitats pensades per a tots els públics i des de totes les vessants. Una de les propostes destacades que tindrà lloc a Puig-reig durant la festa serà la presentació d'un conte infantil sobre la celebració, dissabte 19, a les 12 del migdia, o la nova versió de la cuina del porc, amb un food truck que oferirà consumicions i entrepans de Casa Enfruns, divendres al vespre. Durant el sopar es podrà gaudir, a més, de l'actuació musical en directe de Júlia Sala al pavelló d'esports. També hi haurà novetats de format a la mostra d'embotits de diumenge 20 de gener. 

La regidora de Festes de Puig-reig, Alba Santamaria, ha valorat que "la Corrida és la festa per excel·lència del poble de Puig-reig" i que "és una festa que es celebra ja fa més de 135 anys, dedicada a Sant Antoni, patró dels animals de peu rodó".

Santamaria ha afirmat que els actes del programa d'enguany es mantenen en la mateixa línia que en les anteriors edicions, però ha remarcat la presentació del conte infantil com una de les grans apostes d'aquest 2019. "Aquest any també hem volgut fer èmfasi en la mostra d'embotits, hem redefinit la fira i és una mostra molt més definida d'embotits, alimentació i productes d'artesania", ha remarcat. "Si no compleixes cap d'aquests tres requisits, no hi pots exposar enguany", ha manifestat Alba Santamaria. 

A partir del migdia de divendres, se celebrarà la Corrida Infantil, amb la col·laboració de les escoles, passejades amb ruc i el tradicional Joc de les Cintes per als nens i nenes. A la Biblioteca Guillem de Berguedà s'hi mantindrà una exposició de diversos diorames de Play Mòbil que han fet cinc noies del poble.

"L'exposició de Play Mòbil s'ha convertit, en aquesta ocasió, en un concurs, el Joc de la Corrida amb la col·laboració de 35 comerços locals on també hi ha petites exposicions relacionades amb la celebració", ha exposat Queralt Ambròs, secretària de la Comissió de la Corrida. "Cal buscar 10 intrusos, omplir unes butlletes i hi ha un sorteig de 100 euros en vals de compra patrocinats per la Unió de Botigues i Comerciants (UBIC) de Puig-reig", ha dit Ambròs. 
 

Membres de la Comissió de la Corrida, Queralt Ambròs, Joan Soler i Jordi Pareja amb la regidora Alba Santamaria. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El divendres al vespre hi haurà una de les novetats amb el food truck de la Iaia Pepa i l'actuació musical al pavelló. "Serà una cuina a peu dret i que està bastant de moda", ha assegurat el president de la Comissió de la Corrida, Joan Soler. Els tiquets per al sopar es poden adquirir a l'ajuntament en horari de matí o a la Biblioteca Guillem de Berguedà durant la tarda. El preu dels tiquets és de 6 euros i inclourà entrepà i beguda. 
 
A les 10 del matí de dissabte, es celebrarà el 14è Raid Social, una prova de resistència on genets, amazones i cavalls hauran d’afrontar el recorregut d’enguany de 20 quilòmetres. "Aquesta prova continua com sempre i hi esperem entre 25 i 30 cavalls", ha estimat Soler. "Mentre hi ha el raid, passejarem amb ruc a nens i nenes per l'Avinguda 1 d'Octubre, tal i com venim fent des de fa dos anys", ha afegit Joan Soler.
 
Serà a les 12 del migdia, al monument de la Corrida, que es farà la presentació del conte infantil de la festa, un dels actes principals d'aquesta edició, segons el consistori. El conte ha estat escrit per les puig-regenques Andrea Martin, Gemma Mujal i Ester Puig i il·lustrat per Ariadna Muixí. Es tracta d’una obra sense ànim de lucre que busca explicar la festa, la història i els orígens de la festa als més petits.  

En la història, el Ton i la mula Tordilla participen en una edició del passat de la celebració. El consistori n'ha pagat l'edició amb la col·laboració del Consell Comarcal del Berguedà i amb un cost d'uns 5.000 euros. La història, de 36 pàgines, també inclou un CD amb la història narrada i una cançó de falda. 
 

Les autores del conte amb el regidor de Cultura de Puig-reig, Jesús Subirats. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 
A partir de la 1 del migdia de dissabte, en Lluís Pell també farà una demostració de doma natural a l’Avinguda 1 d'Octubre. A la tarda, es farà l'entrega de premis del concurs d'Instagram 2018 i l'entrega de premis del concurs de dibuix infantil de la Corrida 2019 amb la participació de tots els nens del poble de 3r a 6è de primària, a l'antiga biblioteca de la plaça Nova, a dos quarts de 7 de la tarda. 

A les 7 de la tarda, hi haurà la rebuda dels banderers a l'ajuntament i l'entrega de la placa de reconeixement, amb la sortida cap a l'Església de la comitiva de banderers, la comissió de festes, pubilles, hereus, templers i la banda de l'Escola Municipal de Música de Puig-reig.

Un centenar de cavalls i una quarantena de carros a la cercavila

Un dels grans canvis del diumenge d’aquesta edició és la nova Mostra d'Embotits, Alimentació i Productes d'Artesania. Es tracta d'un nou format, fins ara a la mostra hi participaven paradistes de tot tipus, però enguany s’ha apostat per especialitzar-la i crear una marca que potenciï l’embotit, l’alimentació i l’artesania.
 
A partir de dos quarts de 9 del matí, es celebrarà el 20è Ral·li Fotogràfic de la Corrida. I a les 11 es farà el lliurament dels estendards als banderers, que enguany seran: Jordi Pons Serra (cavalls), Amalio Maestro Ayora (mules), Jan González Maestro (rucs).

Al migdia hi haurà la tradicional cercavila amb cavalleries i xarrets amb l'acompanyament dels Gegants i Grallers de Puig-reig, l'Hereu i la Pubilla de Puig-reig i de diversos altres punts de Catalunya, els Templers de Puig-reig, la Banda de l'Escola de Música de Puig-reig i la Banda de l'Escola de Música de Berga, la banda de Can Ros i la Cobla Berga Jove. 

Durant la passada, davant el Cafè Nou, es farà el tradicional Joc de les Cintes. A la cercavila, s'espera la participació d'uns cent caps d'animal i una quarantena de carros. "Mitja hora abans de començar, un carro que vendrà tastets de Puig-reig sortirà a fer el mateix itinerari que tot just després faran les cavalleries", ha explicat Joan Soler. El motiu és aconseguir que tothom es posi a lloc amb antelació i, a la vegada, col·labori amb la festa. 

24è Memorial Francesc Lladó
 
A la tarda, a partir de dos quarts de 4 es celebraran les tradicionals curses de cavalls i rucs amb el 24è Memorial Francesc Lladó. "Els premis continuen sent com l'any passat, per exemple, el guanyador de la cursa de pura sang anglès s'endurà 400 euros", ha dit Joan Soler. En aquesta categoria, el segon classificat s'emportarà 200 euros i el tercer, 100 euros. A hores d'ara, hi ha inscrits quatre cavalls de pura sang anglesa.

Durant la Corrida, també es disputarà una cursa de cavalls creuats, pura raça i cursa de rucs. Així, es calcula que a les curses hi participaran una vintena de cavalls, a banda dels rucs i de les curses infantils. Seguidament, hi haurà el tradicional Joc de les Cintes al camp de futbol. 

A partir de les 7, es podrà tornar a gaudir del Ball de Gala de La Corrida, un esdeveniment que s’havia perdut durant molts anys i que ja l’any passat es va recuperar amb un gran èxit d’assistència. La festa compta amb una partida pressupostària d'entre 30.000 i 35.000 euros. 

Consulta aquí el programa d'activitats de la Corrida 2019.