Berga descobrirà cada mes els detalls històrics i tècnics d'una comparsa de la Patum

Els administradors centraran la conferència de "la Comparsa del Mes" del 18 de gener; al febrer es parlarà del Tabal, i a partir de llavors cada mes es tractarà sobre un dels elements de la festa seguint l'ordre dels salts

14 de gener del 2019
Actualitzat a les 18:08h
El regidor Ivan Sànchez amb el tabaler Xavi Prat i la directora del museu, Alba Perarnau.
El regidor Ivan Sànchez amb el tabaler Xavi Prat i la directora del museu, Alba Perarnau. | Pilar Màrquez Ambròs
El projecte Àgora Cultural Berga, promogut per l'ajuntament i el museu comarcal, posa en marxa una nova iniciativa relacionada amb la festa de la Patum. Es tracta d'una activitat que es realitzarà el tercer divendres de cada mes, a dos quarts de 8 del vespre, i consistirà en una presentació a nivell tècnic i històric d'una de les comparses o elements que formen part de la festa berguedana. La proposta segueix l'estela de la iniciativa la Peça del Mes que redescobreix el patrimoni històric i artístic berguedà.

El regidor de Patrimoni Cultural i Museus, Ivan Sànchez, ha explicat en roda de premsa que la Peça del Mes és "un èxit" que desperta molt interès a la ciutat i que omple la sala del plenari quan s'hi dedica una xerrada. "Amb la directora del museu, l'Alba Perarnau, crèiem que calia incorporar la Patum a aquesta iniciativa i hem creat aquesta nova proposta, la Comparsa del Mes, que portarà cada mes de 2019 els membres d'una comparsa a la sala de plens", ha valorat Sànchez. 

El proper divendres 18 de gener l'historiador berguedà Albert Rumbo donarà a conèixer els detalls del projecte en una sessió informativa adreçada als veïns i veïnes de Berga. En aquesta ocasió, es parlarà sobre la comparsa del mes de gener, un mes que es dedicarà al coneixement de la figura dels administradors de la Patum. Així doncs, formaran part d'aquesta primera xerrada dues parelles que han estat administradors de la Patum, una que ho va ser fa cinquanta anys i l'altra fa quatre anys. 

Ivan Sànchez ha afirmat que confien que aquesta primera conferència serveixi per explicar els canvis que ha afrontat la figura dels administradors amb el pas del temps, si bé també ha posat en relleu el valor de la tradició que n'ha assegurat la continuïtat. Justament, la figura dels administradors farà enguany 400 anys, de manera que de cara al juny es preveu algun tipus d'activitat, que encara està per definir, que pugui commemorar l'efemèride. 

El mes de febrer serà el torn del Tabal. La segona xerrada, per tant, dilucirà detalls sobre aquesta figura imprescindible de la bulla berguedana.

El tabaler Xavi Prat ha estat present aquest migdia a la presentació de la iniciativa als mitjans. Prat ha assegurat que la proposta compta amb l'aprovació dels caps de colla i s'ha mostrat satisfet amb la idea d'aprofundir en diversos detalls de la comparseria amb diverses conferències obertes a tothom. "Un detall del tabal és que en realitat porta diferents capes de pintura que s'han anat afegint amb el pas dels anys, ha estat pintat amb la bandera carlina, amb la de la segona república o amb la bandera espanyola per les diferents autoritats de l'època", ha comentat. 
 

Comparses de la Patum amb el cartell de la iniciativa 'La Comparsa del Mes'. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


A partir de febrer, cada mes hi haurà una comparsa, seguint l'ordre dels salts a la plaça de Sant Pere: Turcs i Cavallets, Maces i Àngels, Guites, Àliga, Nans Vells, Gegants, Nans Nous i Plens. El mes de desembre es dedicarà la xerrada mensual al poble que fa possible la festa. I el 2020 hi haurà tres conferències més: una dedicada als Saletes, al mes de gener; l'altra als músics, al febrer; i una tercera sobre els fuets, al març. Cada xerrada comptarà amb la intervenció d'un historiador o expert en la festa, per bé que seran els membres de cada colla els qui "oferiran el gruix de les explicacions", ha detallat Sànchez.

Debats oberts a la ciutadania

Es vol que els ciutadans de Berga coneguin els detalls històrics de la comparseria però també què cal fer per formar part de les colles o com és la tasca que porten a terme durant la festa. Ivan Sànchez ha recordat que, al cap i a la fi, les xerrades es fan amb l'ànim que esdevinguin "debats oberts amb la ciutadania". 

La directora del Museu Comarcal de Berga, Alba Perarnau, ha assenyalat que es busca que les xerrades mantinguin l'essència de la proposta de la Peça del Mes. "Serà amb un format breu però intens", ha dit. La iniciativa de la Peça del Mes ha inclòs fins ara l'exposició de l'element sobre el qual es feia la conferència al Museu Comarcal de Berga. No obstant això, en el cas de la Patum no serà així, perquè la festa compta amb el seu propi espai expositiu a la Casa de la Patum, que es pot visitar cada cap de setmana.

Això sí, Sànchez ha indicat que s'intentarà que en cada conferència a la sala de plens s'hi porti un element significatiu de la comparsa. "Tenim corones antigues, vestuari, diferents peces, encara que és veritat que no podem pujar els Gegants o l'Àliga a la sala de plens", ha comentat Sànchez. 
Arxivat a