Berga dona suport a la candidatura de la sardana com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat

El PDECat ha presentat la proposta al plenari d'aquest dijous

10 de gener del 2019
Actualitzat a les 21:55h
Aprovació de la moció de suport a la sardana.
Aprovació de la moció de suport a la sardana. | Pilar Màrquez Ambròs
L'Ajuntament de Berga ha aprovat per unanimitat de tots els grups municipals presents al ple aquest dijous la proposta del PDECat, principal grup de l'oposició, de donar suport a la candidatura de la sardana com a Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat que promou la Confederació Sardanista de Catalunya. 

El ple ordinari del mes de gener ha inclòs aquesta proposta, que ha presentat la regidora del PDECat, Maria Antònia Ortega. Ortega ha recordat que l'objectiu de la UNESCO amb aquests nomenaments és "salvaguardar tots aquells coneixements, pràctiques, costums o tradicions" que garanteixen la diversitat cultural. L'Ajuntament ha acordat traslladar l'aprovació d'aquesta moció a la Confederació Sardanista de Catalunya, a l'Institut del Patrimoni Cultural Immaterial, a la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural de la Generalitat de Catalunya, al govern de l'estat espanyol i a la Conferència de la UNESCO.

El regidor de la CUP, membre de l'executiu local, Ivan Sànchez, ha expressat el suport de l'equip de govern a la sardana. Sànchez ha explicat que la proposta "la Peça del Mes" d'Àgora Cultural té previsió d'incloure la sardana com una de les expressions del patrimoni cultural que s'exposen periòdicament al Museu Comarcal de Berga. 

També el portaveu d'ERC, Ramon Camps, a l'oposició ha explicat que el seu grup municipal "votaria a favor de la moció" que s'afegiria, si és proclamada per la UNESCO, a altres expressions culturals que se celebren al Berguedà i que ja són patrimoni de la Humanitat, com la Patum i la Fia-Faia, que hi consta conjuntament amb la resta de falles del Pirineu. El regidor d'ICV, Joan Torres, hi ha votat igualment a favor. 

El projecte de presentar la sardana davant la convenció per a la salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO va néixer de la mà de la Confederació Sardanista de Catalunya ara fa dos anys. La candidatura s’està treballant des d’una comissió integrada per professionals i amb l’objectiu de demostrar que la sardana està arrelada al territori que la demana, així com que hi ha gent que hi treballa per als seu foment. La candidatura considera que "aquests requisits que demana la UNESCO queden més que avalats amb l’organització de més de 3.000 activitats sardanistes a l'any o la infinitat de concursos que s’organitzen amb tant bons nivells de participació".
Arxivat a