Un any de «Música per la llibertat» a Berga

Un centenar de persones s'han aplegat a la plaça de Sant Pere per commemorar que fa un any que 'El Cant dels Ocells' reclama l'alliberament dels presos polítics a la ciutat

10 de gener del 2019
Actualitzat el 21 de gener a les 11:35h
El músic Pep Vancells va ser el primer que va fer sonar les notes del 'Cant dels Ocells' en la iniciativa per la llibertat a Berga.
El músic Pep Vancells va ser el primer que va fer sonar les notes del 'Cant dels Ocells' en la iniciativa per la llibertat a Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
Un centenar de persones han commemorat que fa un any que la música reclama llibertat des de Berga. La iniciativa "Música per la Llibertat" va començar a la ciutat fa dotze mesos a càrrec de l'acordionista berguedà Pep Vancell. Des de llavors, s'hi han afegit molts altres músics. Avui els encarregats de materialitzar, amb notes musicals, l'emoció del Cant dels Ocells han estat el mateix Pep Vancells, Josep Rovira, Ferran Badal i Ramon Gragés. 

L'acte ha estat acompanyat també de parlaments. Pep Vancells ha recordat com va començar a donar vida a la iniciativa, després que el 9 de gener el convidessin a participar a la cita de la "Música per la Llibertat" de Manresa. "Em van dir de tocar el dia 9 de gener a Manresa i el dimecres dia 10 vaig començar a tocar aquí a Berga", ha dit Vancells. "Hi ha hagut dies amb vent, amb pluja i amb neu, però no hem fallat cap tarda", ha afegit. Pep Vancells també ha volgut llançar un missatge als polítics catalans que no es posen d'acord per conduir el país a la República. "Que facin el favor d'una vegada de tibar tots de la mateixa corda", ha demanat entre aplaudiments. 
 
L'Estaca i Els Segadors han estat les altres melodies que s'han entonat a plaça aquest vespre. Després, s'han llegit dues cartes d'agraïment dels presos polítics, de Carme Forcadell i Jordi Cuixart. Forcadell ha expressat que el judici dels polítics independentistes serà "la prova que demostrarà les injustícies dels tribunals espanyols" i que "cadascuna d'aquestes injustícies reforçarà la nostra causa que és la causa de la llibertat i de la democràcia". En la missiva, Forcadell ha assegurat que "estic convençuda que ens en sortirem, superarem aquests moments tan complicats com n'hem superat d'altres de més difícils i més durs de la nostra història i ens retrobarem en llibertat". 
 

La presidenta d'Òmnium Berguedà Montserrat Soler amb part del públic de l'acte. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


En la carta de Jordi Cuixart, el president d'Òmnium ha enviat una "abraçada immensa i gràcies infinites per un any de compromís i dignitat insubornable". "La vostra música ens dona una fortalesa immensa per transformar la regressió i afrontar el judici a la democràcia. Tenim davant una gran oportunitat per acusar la injustícia de l'Estat i avançar cap a una República de justícia i llibertat", ha manifestat. 

Al final s'ha fet un berenar d'agraïment per a tots aquells músics, cantaires i ciutadans de Berga que han fet possible mantenir tot l'any la iniciativa. 
 

Assistents a la Música per la Llibertat aquesta nit. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

'Música per la Llibertat' a la ciutat de Berga aquest vespre. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a