Alerta per temperatures mínimes extremes aquesta nit a gairebé tot Catalunya

El Centre d'Emergències de Catalunya (CECAT) i el Servei Meteorològic de Catalunya han emès un avís per aquesta mitjanit i possiblement també per a la nit de divendres a dissabte

Redacció
10 de gener del 2019
Actualitzat a les 17:46h

Un cotxe glaçat, aquest matí a Vic. Foto: Adrià Costa


L'onada de fred que està fent desplomar els termòmetres arreu de Catalunya arribarà al seu punt àlgid aquesta nit i matinada. Tant és així, que el Servei d'Emergències de Catalunya (CECAT) ha comunicat un avís de risc de fred a causa de la baixada de temperatures que es preveu per aquesta mitjanit de dijous i possiblement a la nit de divendres a dissabte. La davallada de les temperatures serà forta i, també segons el Servei Meteorològic de Catalunya, les mínimes poden assolir registres extrems a gairebé tots els punts del territori català.

El fred -que promet ser intens-, doncs, serà el gran protagonista meteorològic de les properes hores. Les temperatures mínimes poden ser inferiors als -15 graus al Pirineu i Prepirineu i marcar nivells també sota zero a tot el litoral català.El fred ja fa hores que ha arribat

Aquest dijous ja s'ha notat la baixada dels valors, sobretot a l'alta muntanya, on s'ha arribat als -15,4 graus a la Tosa d'Alp, a 2500 metres. S'ha arribat a temperatures similars a Boí (-14,8) i a Esport (-14,6). Són els valors més baixos d'aquest hivern. A més, el termòmetre ha baixat per sota dels cinc graus en municipis de Ponent, de l'Anoia i del Ripollès. Així, El Poal (Pla d'Urgell) ha arribat als -5,8 graus i Òdena (Anoia) als -5,7. El mercuri ha baixat fins als -5,7 a Baldomar (Artesa de Segre, la Noguera) i als -5,3 a Molló (Ripollès). S'ha registrat també aquesta temperatura a Alcarràs i als Alamús (Segrià).

El cossos de policia locals, activats

Per fer front a aquesta davallada de temperatures, Protecció Civil ha enviat una alerta a Policia Local i Serveis Socials de diferents municipis catalans instant-los a estar amatents davant possibles persones al carrer, desvalgudes o en situació de vulnerabilitat (gent gran, persones amb problemes cardiorespiratoris o altres) per oferir-los recursos d'urgència i assegurar-los que estiguin en bones condicions.- 

Consells preventius

Protecció Civil recomana mantenir-se informat de les previsions del temps i de les instruccions que donin les autoritats en tot moment. Si us heu de desplaçar, és clau consultar l'estat de la xarxa viària i les rutes a seguir:

- Servei Meteorològic de Catalunya (SMC)
- Servei Català de Trànsit
- Portal de la mobilitat
- 012 Atenció Ciutadana (Generalitat)

També és de vital importància estar atents als familiars o veïns que es trobin en situació de vulnerabilitat, especialment gent gran, perquè es protegeixin dels efectes del fred.

Què podem fer a casa per combatre el fred?

- Tenir preparat un transistor, piles de recanvi, llanternes, aliments calòrics, combustible de calefacció i una farmaciola.

- Disposar d'una reserva mínima de medicaments per a la gent gran i els malalts crònics i de tipus respiratori.

- Davant d'un avís de baixada extrema de les temperatures, si es viu en zones aïllades o fora dels nuclis urbans, mantenir un rajolí d'aigua corrent a les aixetes per evitar que les canonades es congelin i protegir amb draps la clau de pas de l'aigua.

- No utilitzar espelmes. Si és l'única alternativa, posar-les en espalmatòries perquè no es tombin. Recordar sempre d'apagar-les abans d'anar a dormir o en sortir de casa i eviteu que els nens les manipulin.

- Si es disposa de reg automàtic, tancar-lo i evitar totes les activitats que puguin comportar mullar els carrers, com regar o fregar.

- Si s'utilitza un escalfador o una estufa amb foc obert o qualsevol altre element de calefacció, per tal d'evitar la intoxicació i garantir l'entrada d'aire net, ventilar cada dia durant uns minuts.

I si som a l'exterior?

- Evitar els canvis sobtats de temperatura.

- Evitar que surtin al carrer els nadons, la gent gran i aquells que pateixin malalties respiratòries. Si cal que surtin a l'exterior, evitar els espais oberts exposats al fred i que estiguin gaire temps sense moure's.

- Vestir-se amb roba i calçat adequat per a temperatures baixes. Posar-se diverses capes, per mantenir la calor corporal durant més temps.

- Protegir-se la cara i el cap. Tenir a mà guants i bufanda. Evitar l'entrada d'aire fred directa als pulmons.

- No ingerir alcohol: pot donar una falsa sensació de calor.

- Adequar al fred l'activitat professional, esportiva i de lleure a l'exterior. Si es fan esforços físics intensos, hi ha el perill de patir una lesió.

Que el fred no et sorprengui amb el vehicle

- Agafar-lo només si és imprescindible, evitar desplaçar-vos de nit. Consultar prèviament la informació meteorològica i l'estat del trànsit i seguir els consells del Servei Català de Trànsit.

- Portar el dipòsit de combustible ple i cadenes, assegurar-se que les sabeu col·locar.

- Revisar els pneumàtics, el líquid anticongelant, l'estat de les bateries, els llums i els frens.

- Portar també roba d'abrigar, un telèfon mòbil carregat i el carregador, aigua i aliments energètics.

- Si es viu a zones de muntanya, fer servir pneumàtics d'hivern.

- A dins del cotxe, si es té la calefacció engegada, deixar una finestra entreoberta per renovar l'aire.

- Anar amb compte amb les plaques de gel que poden fer relliscar el cotxe.