El ple de Berga d'aquest dijous és el primer obert a la participació ciutadana

L'alcalde accidental, Oriol Camps, establirà un torn de precs i preguntes per al públic assistent

10 de gener del 2019
Actualitzat a les 17:26h
El ple municipal de Berga en una imatge del passat mes de novembre.
El ple municipal de Berga en una imatge del passat mes de novembre. | Pilar Màrquez Ambròs
El ple ordinari de Berga, que se celebrarà aquest dijous 10 de gener, serà el primer obert a la partipació de la ciutadania. Els veïns i veïnes de la ciutat podran intervenir per primera vegada a l'apartat de precs i preguntes, després que el passat mes de desembre quedés aprovat el nou reglament de Participació Ciutadana de la capital berguedana. Però com pot prendre-hi part un ciutadà? Una vegada finalitzada la sessió, l'alcalde accidental, Oriol Camps, establirà un torn de precs i preguntes per al públic assistent, que podran respondre directament els regidors del plenari. Sempre correspondrà a l'alcalde o alcaldessa obrir i tancar aquest torn d'intervencions.

Cada persona podrà formular un sol prec o pregunta durant el transcurs d’aquest torn. La qüestió serà resposta pel regidor o regidora a qui va adreçada o per un o més dels grups municipals, si la pregunta és genèrica. No hi haurà torn de rèplica per part de la persona que ha formulat la qüestió. Els mitjans, com passa en totes les sessions, podran ser presents a la sala. Com a màxim, el torn finalitzarà a les 12 de la nit. 

La regidora de Participació Ciutadana de Berga, Roser Valverde, explicarà breument en què consisteix aquesta eina abans de l'inici del plenari d'aquest vespre, previst per a les 8 de la nit. 

Participació de les entitats o associacions

A partir d'ara les entitats o associacions que vulguin presentar mocions també podran fer-ho sol·licitant-ho per escrit, via instància. En aquest cas, s'haurà de sol·licitar per escrit a l'alcalde accidental amb una antelació mínima de 10 dies hàbils abans de la celebració del ple, perquè ha de ser la Junta de portaveus, amb representants de tots els colors polítics, qui en debati l’acceptació. La defensa de la moció anirà a càrrec d'una persona representant de l'entitat ciutadana. Es faran les corresponents deliberacions per part dels grups polítics municipals i l'entitat tindrà un torn de rèplica abans de la votació de la proposta. Així mateix, serà prerrogativa de l'alcalde o alcaldessa establir el temps de debat d'aquesta qüestió i posteriors torns de rèplica.

Les entitats o associacions també podran formular precs i preguntes en les sessions ordinàries, sol·licitant-ho per escrit amb una antelació mínima de 10 dies hàbils. Un cop que la Junta de Portaveus l'aprovi, la qüestió es respondrà al final del ple municipal pel regidor o regidora que correspongui. 

L'objectiu del reglament i dels esforços de difusió del mateix, segons la regidora Roser Valverde, és que la participació dels veïns i veïnes de Berga en assumptes de ciutat esdevingui "una eina de transformació" i "empoderament" popular i que, per tant, tothom conegui les eines per participar en les polítiques locals
Arxivat a