L'avaria d'una vàlvula del sistema antiincendis causa la inundació al Teatre Municipal de Berga

L'ajuntament es troba a l'espera una avaluació completa dels danys però d'entrada perilla l'última de les funcions dels Pastorets de la Farsa que es preveia per diumenge | Els Bombers han extret uns 3.000 litres d’aigua de sota l’escenari

09 de gener del 2019
Actualitzat a les 20:48h
Escenari del Teatre Municipal de Berga.
Escenari del Teatre Municipal de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
El Teatre Municipal de Berga ha sofert una inundació aquest dimecres a causa del  comportament anòmal del sistema de seguretat que deixa anar una cortina d'aigua quan detecta fum o una temperatura massa elevada. Segons fonts de l'empresa responsable del manteniment del sistema antiincendis de l'escenari, l'avaria d'una vàlvula ha estat la causant de l'incident. El sistema s'ha encès sense un motiu aparent i l'aigua ha inundat part de l'escenari i la platea.

L'Ajuntament de Berga ha alertat als Bombers a dos quarts de 10 del matí quan s'ha detectat que la paret de darrere del teatre vessava aigua. 
 

Aspecte de l'estat d'inundació sota l'escenari del teatre. Foto: Bombers de la Generalitat


El regidor de Governació, Francesc Ribera Titot, ha explicat que han quedat afectats per l'aigua "el teló de l'escenari i l'equip electrònic del teatre". L'incident ha passat de matinada. L'Ajuntament de Berga es troba a l'espera que els Bombers avaluïn els danys a l'equipament i s'han iniciat les tasques per normalitzar la situació al teatre. Entre altres, caldrà assecar el teló per evitar que l'enorme pes d'aquesta tela pugui causar danys a l'estructura que el subjecta.

El cap de torn del parc de Bombers de Berga, Lluís Fernàndez, ha afirmat que el cos d'emergències ha hagut d'extreure del Teatre Municipal fins a 3.000 litres d'aigua en les tasques de bombeig. "Quan hem arribat, hem vist que s'havia inundat tot el que és la part de sota l'escenari. Per alguna raó s'ha activat la cortina d'aigua del sistema anti-incendis i ha afectat l'escenari i una part de la platea", ha exposat. Els Bombers han comptat amb l'ajuda de la brigada municipal durant la seva intervenció al teatre. 
 

L'aigua ha afectat part de la platea i l'escenari. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


El regidor Francesc Ribera ha assenyalat que serà aquest dijous quan es conegui millor quina ha estat la veritable afectació de la inundació. Es vol disposar d'un informe al respecte per garantir el normal funcionament del teatre i la seguretat d'actors i espectadors. De moment, perilla l'última funció dels Pastorets de la Farsa, prevista per diumenge 13 de gener a dos quarts de 6 de la tarda. 

Amb tot plegat, Ribera - que s'ha desplaçat fins al lloc dels fets per conèixer els desperfectes de primera mà - ha assegurat que el consistori dotarà el teatre de bombes de calor "per eixugar la zona com més aviat millor". Segons Ribera, "fins que no estigui tot sec, no hi podrà haver activitat, i això dependrà del ritme en què evolucioni la solució". 
 

Bombers, personal de l'Ajuntament i membres de la Farsa han passat pel teatre durant el matí. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Trànsit restringit als carrers de l'entorn del teatre

L'aigua també ha obligat a tallar la ronda de Queralt, el carrer de les Estaselles i el passeig del Lledó. La Policia Local manté la restricció al trànsit en aquesta zona per precaució, per bé que Ribera ha confiat que pugui reobrir-se la circulació en les properes hores. 
 

L'aigua ha arribat a afectar la platea. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Els Bombers a l'exterior del Teatre Municipal de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Els carrers de l'entorn del Teatre Municipal també han quedat afectats. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Afectació al carrer de les Estaselles. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Un camió dels Bombers a part del darrere del teatre. Foto: Pilar Màrquez Ambròs