Relleu a l'Arxiu Diocesà

Mossèn Ramon Viladès, estretament vinculat al Berguedà, ocuparà el càrrec que ha tingut fins ara mossèn Enric Bartrina

Ramon Estany
08 de gener del 2019
Actualitzat a les 12:29h
Mn. Ramon Viladés.
Mn. Ramon Viladés. | Ramon Estany
El Bisbe de Solsona, Xavier Novell, ha designat per al càrrec d'arxiver diocesà a mossèn Ramon Viladés i Llorens, substituint en el càrrec per motius de salut a mossèn Enric Bartrina i Corominas, qui ha estat al capdavant de l'Arxiu Diocesà durant 30 anys.

Actualment Ramon Viladés forma part de la Comissió de Patrimoni del Bisbat, del Patronat del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona i del Secretariat Interdiocesà per a la Conservació i Promoció de l’Art Sagrat a Catalunya.

Mossèn Ramon Viladés i Llorens va néixer a Sant Mateu de Bages, parròquia de Coaner, el 1940, en una família pagesa. Va estudiar al Seminari de Solsona i es va ordenar sacerdot el 1965. Ha estat vicari d’Avià (1965), la Pobla de Lillet (1967), un any estudiant pastoral a Bèlgica (1971), membre de l’equip parroquial de Berga (1972), capellà de cal Pons (1979), rector de Bagà (1992) i novament d’Avià (1998) parròquia a la que se n’hi ha anat afegint altres: Capolat, el Cint, Corrreà, l’Espunyola, Montmajor, el Pujol de Planés i Cal Rosal.

El 1992, mossèn Viladés es va llicenciar en Història per la Universitat de Barcelona. Sol o amb col·laboració ha escrit llibres sobre la Colònia Pons i la coral Polifònica de Puig-reig, les muralles de Bagà al segle XIV, el santuari de Paller i la parròquia d’Avià, així com articles a la Catalunya Romànica i la Geografia Comarcal de Catalunya, i a publicacions diverses. Va ser un dels impulsors i fins no fa gaire president de l’Àmbit de Recerques del Berguedà, entitat que des del 1982 edita la revista cultural L’Erol. Durant 22 anys, de 1976 a 1998, mossèn Viladés va fer classes a l’escola tècnico-professional Sant Francesc, de Berga. Encara ha tingut temps per a dedicar-se a altres coses, per exemple la fotografia.

I recentment va rebre el Premi d'Honor a la Cultura Berguedana en el monestir de Sant Llorenç a Guardiola de Berguedà.