L'Ajuntament de Gironella, soci d'un projecte per revaloritzar el patrimoni tèxtil europeu

El dissabte 12 de gener la Torre de l'Amo acollirà una jornada sobre el patrimoni i reflexionarà sobre un dels eixos principals de la iniciativa, el passat com a inspiració per a dissenyadors i indústries creatives

Redacció
08 de gener del 2019
Actualitzat el 09 de gener a les 15:22h

Fotografia de la jornada de treball a Prato, Itàlia. Foto: Ajuntament de Gironella


L'Ajuntament de Gironella forma part del projecte europeu Createx, dins el programa Europa Creativa de l'Agencia de Cultura de la Comissió Europea. Gironella, juntament amb quatre socis europeus més, que són l'Ajuntament de Santo Tirso (Portugal), el Museu del Tèxtil de Prato (Itàlia), l'Acadèmia de les Arts de Lodz (Polònia), i l'Acadèmia Sueca de Tèxtil – Universitat de Borås (Suècia), portarà a terme així un projecte basat en la revaloració del patrimoni tèxtil europeu. 
 
Createx vol donar importància al patrimoni tèxtil, entès com una font d'inspiració per a dissenyadors i indústries creatives. Per aconseguir-ho, el projecte consta de dues fases. La primera consisteix en la digitalització i catalogació de patrimoni tèxtil dels cinc socis, i la segona busca experimentar amb l'ús dels teixits digitalitzats i reinterpretar aquest patrimoni, amb l'objectiu de crear 15 col·leccions de moda inspirades amb el patrimoni digitalitzat dels cinc territoris. Aquestes col·leccions seran creades per 15 joves dissenyadors, que a més de dissenyar i produir-les, tindran l'oportunitat de realitzar una residencia creativa internacional. 
 
Part del projecte consisteix en donar a conèixer el patrimoni tèxtil. El proper dissabte 12 de gener la Torre de l'Amo acollirà una jornada sobre el patrimoni tèxtil, i el passat com a inspiració, oberta a tothom. La jornada comptarà amb la presència de tres experts: la dissenyadora Míriam Prat; el dissenyadorJordi Rafart, i l'expert en la història de la indumentària, Pau Fernàndez.
 
Des de l'Ajuntament de Gironella ja fa temps que es treballa per potenciar el patrimoni industrial, amb la reforma del passeig de Cal Metre, el festival Cal Metre Reviu, els Vermusic o la Fireta, un market de productors i dissenyadors de proximitat, segons han posat en valor fonts del consistori berguedà.
 
El projecte té un pressupost total de 330.000 euros. Es tracta de 198.000 euros subvencionats per la Comissió Europea, i 132.000 euros cofinançats pels cinc participants. L'Ajuntament de Gironella disposa, en aquest sentit, d'un pressupost de 40.000 euros. D'aquests, 24.000 euros són subvencionats per la comissió, i 16.000 euros s'assumeixen amb fons propis. 

Any Europeu del Patrimoni Cultural
 
El 2018 és l’Any Europeu del Patrimoni Cultural, i la Comissió Europa vol encoratjar als europeus a descobrir i implicar-se amb el patrimoni cultural d'Europa, oferint un sentiment de pertinença a una Europa comuna, especialment entre els joves. El lema d'enguany és "el nostre patrimoni: on el passat troba el futur", i el projecte Createx en vol ser un exemple.