La Biblioteca de Gironella enceta l'any amb l'exposició «El maquis al còmic. Vinyetes resistents»

L'equipament acollirà divendres una xerrada sobre la guerrilla anarquista a Catalunya, a càrrec de l'historiador berguedà i membre del Centre d'Estudis Josep Ester Borràs, Josep Cara

Redacció
07 de gener del 2019
Actualitzat a les 20:00h
L'exposició ja pot veure's  aquesta setmana a la Biblioteca de Gironella.
L'exposició ja pot veure's aquesta setmana a la Biblioteca de Gironella. | Centre d'Estudis Josep Ester Borràs
La Biblioteca de Gironella encetarà l'any amb una xerrada i una exposició sobre els maquis. L'exposició "El Maquis al còmic: vinyetes resistents", coordinada pel bibliotecari de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València, Paco Collado, és un projecte divulgatiu que té la voluntat de difondre la història de la lluita maqui, la guerrilla antifranquista, a través del seu vessant gràfic.

Aquesta exposició es mostrarà a Gironella fins al 26 de gener. A més, divendres 11 de gener, la biblioteca acollirà una xerrada sobre la guerrilla anarquista a Catalunya, a càrrec de l'historiador berguedà i membre del Centre d'Estudis Josep Ester Borràs, Josep Cara. L'activitat està organitzada per CGT Berguedà, Centre d'Estudis Josep Ester Borràs, Biblioteca de Gironella i Ajuntament de Gironella. 

L'exposició intenta arrodonir la presència del maqui al panorama gràfic de l'estat espanyol amb algunes il·lustracions, imatges de cartells i propaganda diversa. Per a contextualitzar-ho, tant històrica com gràficament, també es presenten diversos panells sobre els antecedents de la guerrilla, el còmic bèl·lic, la guerra civil i la postguerra, així com altres guerrilles a diferents països i moments, i resistències contemporànies. Altres panells amb els còmics exclusivament del maqui, amb fitxes sobre els seus autors i els guerrillers completen la mostra, que pretén, a més de gaudir amb els diferents estils, diàlegs, idees, colors i fets, tant reals com ficticis, mostrar i fer reflexionar també sobre "la pràctica artística, la política i la història", segons n'han defensat els impulsors.